Cazurile de coronavirus s-au triplat în Europa. Avertisment OMS: „Trebuie să se ia măsuri acum pentru a nu fi nevoie de restricții mai dure mai târziu”

Beatrice Dumitru 19.07.2022, 17:49
Cazurile de coronavirus s-au triplat în Europa. Avertisment OMS: „Trebuie să se ia măsuri acum pentru a nu fi nevoie de restricții mai dure mai târziu”

Aproape trei milioane de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate în Europa săptămâna trecută, ceea ce a reprezentat aproape jumătate din toate cazurile noi la nivel globa. Și ratele de spitalizare s-au dublat în aceeași perioadă și aproape 3.000 de persoane mor în fiecare săptămână din cauza bolii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Agenția avertizează statele să ia măsuri cât mai repede.

OMS cere măsuri anti-COVID

Directorul OMS pentru Europa, Dr. Hans Kluge, a descris COVID-19 drept „o boală urâtă și potențial mortală” pe care oamenii nu ar trebui să o subestimeze. El a spus că variantele super-infecțioase ale Omicron provoacă noi valuri de boli pe continent.

Națiunile europene trebuie să reia campaniile de vaccinare anti-Covid-19 și să impună din nou purtarea măștii pentru a face față creșterii numărului de cazuri de coronavirus și pentru a scăpa de măsuri mai stricte în cursul anului, a avertizat oficialul OMS. De asemenea, Hans Kluge a îndemnat statele de pe continent să acţioneze acum pentru a evita copleșirea sistemelor de sănătate în sezonul rece, deoarece noua subvarianta Omicron, BA.5, continuă să se răspândească rapid.

Cazurile de coronavirus s-au triplat in Europa. Avertisment OMS: „Trebuie sa se ia măsuri acum pentru a nu fi nevoie de restrictii mai dure mai tarziu”
Aproape trei milioane de cazuri de COVID s-au înregistrat în Europa săptămâna trecută.

Există o creștere a cazurilor în mijlocul unei societăți care funcționează aproape ca înainte de pandemie. Odată cu creșterea cazurilor, asistăm și la o creștere a spitalizărilor, care urmează să crească în continuare în lunile de toamnă și iarnă”, a declarat el, subliniind nevoia de „stabilizatori ai pandemiei”, cum ar fi a doua doză de rapel, înainte ca vaccinurile specifice noilor variante să fie disponibile la toamnă, precum și purtărea măștii și aerisirea spațiilor închise.

„Nu cred că societatea este pregătită pentru blocări impuse”

Directorul OMS consideră că aceste măsuri ar trebui implementate pentru a evita restricții mult mai dure.

Nu cred că societatea este pregătită pentru blocări impuse. Oamenii întreabă uneori, virusul a revenit? Nu a dispărut niciodată. Este încă acolo. Se răspândește. Se mută. Și, din păcate, încă ia o mulțime de vieți”, a mai spus Hans Kluge pentru Reuters.

Acesta a mai spus că țările din emisfera sudică se confruntă în prezent cu un sezon de gripă foarte activ, care, combinat cu Covid, pune sub presiune sistemele de sănătate.

După doi ani și jumătate de pandemie, blocaje și întreruperile aferente, țările trebuie acum să facă față inflației și insecurității alimentare cauzate ân mare parte de războiul din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...