Cazul Săpoca | Managerul spitalul a demisionat: ce se întâmplă cu persoanele internate în stare gravă după masacru

Alexandru Ioanid 19.08.2019, 10:22
Cazul Săpoca | Managerul spitalul a demisionat: ce se întâmplă cu persoanele internate în stare gravă după masacru

Managerul Spitalului Săpoca din județul Buzău a demisionat după masacrul din weekend. Între timp, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a avut o primă reacție în acest caz și a anunțat măsuri dure după acest caz.

Anunțul privind demisia managerului Spitalului Săpoca a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Funcția va fi preluată interimar de directorul financiar al unității, a precizat oficialul.

Cel mai probabil, însă, cazul va ajunge pe masa procurorilor. Ministrul Sănătății a anunțat că se vor face plângeri penale. Principala faptă reclamată: neglijența în serviciu.

„Avem suspiciuni privind neglijenţa în serviciu, avem datoria să facem plângeri penale, procurorii vor verifica”
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea

Crește bilanțul victimelor masacrului de la Săpoca

După masacrul de la Săpoca au ajuns la spital nouă persoane în stare gravă. Din păcate, una dintre ele – o femeie în vârstă de 88 de ani, internată la spitalul Floreasca – a murit în noaptea de duminică spre luni.

Astfel, numărul persoanelor ucise a crescut la cinci. Ceilați opt răniți se află internați în stare gravă în mai multe spitale.

„În ultimii doi ani au fost depuse două rapoarte de agresiune, sunt caiete de incidente pe secţie. Legislaţia spune că după fiecare incident de acest gen se face o prezentare a cazului, ni s-a spus că s-au luat măsuri, am cerut dovada, nu există. Pot crede că nu s-a făcut. A fost un incident absolut nefericit, nerespectarea regulamntelor duce la astfel de situaţii. Nu are legatură cu politicul, ci doar cu faptul că cineva nu şi-a respectat atribuţiile. Vorbim de o proastă organizare a activităţii medicale”
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea

După masacrul de la Săpoca, ministrul a anunțat controale în mai multe spitale de psihiatrie din țară. Adică în acele unități în care paza ar trebui să fie prima grijă a celor care administrează aceste unități.

Din păcate, cazul din județul Buzău a arătat că lucrurile stau, în realitate, diferit. 

Patru persoane au murit și alte 9 au fost rănite după ce un bărbat de 38 de ani, internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, a atacat mai mulți pacienți în noapte de sâmbătă spre duminică. Incidentele violente au avut loc în jurul orei 3:00 dimineață.

Atunci, bărbatul, internat în spital cu sevraj etilic, a lovit brutal cu un stativ de perfuzii mai mulți pacienți. Spitalul susține că personalul este insuficient și din acest motiv a fost posibilă tragedia. Se pare că cei mai mulți pacienți atacați erau sedați.

Bărbatul care a omorât patru persoane și a rănit alte nouă a fost prins la scurt timp de un echipaj de poliție din zonă chiar în timp ce se pregătea să fugă din spital.

Urmăriți Impact.ro și pe