Caz dramatic în Botoșani. O fetiță de 12 ani, salvată în ultima clipă. De ce asistenţii maternali o învineţeau şi o înfometau

Elena Avramescu, Diana Dumitrache 28.06.2021, 13:29
Caz dramatic în Botoșani. O fetiță de 12 ani, salvată în ultima clipă. De ce asistenţii maternali o învineţeau şi o înfometau

O fetiță de 12 ani din Botoșani, salvată în ultima clipă. Este vorba despre o fetiță de 12 ani, din Botoşani, aflată în plasament la o familie din Suceava, ce a fost salvată de vecini şi poliţişti din mâinile asistenţilor maternali care se purtau agresiv cu copila.

O fetiță de 12 ani din Botoșani, salvată în ultima clipă

Fetița are 12 ani și este născută la Botoşani şi, precum fratele ei, a fost lăsată în grija statului. De ea s-a ocupat până acum 6 ani Asociaţia „Hand of Help” din Botoşani, însă, între timp, un cuplu din Suceava a decis să o ia în plasament simplu. Astfel că magistraţii Tribunalului Botoşani au fost de acord să o dea pe Maria în grija celor doi soţi suceveni, care locuiau atunci în comuna Ipoteşti şi ulterior s-au mutat în cartierul Burdujeni al Sucevei.

Numai că totul s-a schimbat la 180 de grade atunci când fetița a început să fie bătută şi umilită de asistenţii maternali, lucru confirmat chiar de purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Nicoleta Daneliuc. Se pare că, la mijlocul săptămânii trecute, angajaţii instituţiei de protecţie socială au fost sunaţi de o vecină a familiei, care le-a spus că Maria a fost bătută, și chiar le-a transmis şi o înregistrare audio ca să dovedească acuzaţia.

În acel moment, asistenţii sociali s-au deplasat la locuinţa familiei, unde au observat cu stupoare cum fetița era închisă în casă. Fata nu a dorit să le deschidă uşa de frica „părinţilor adoptivi”, însă a reușit să se calmeze şi a acceptat ajutorul abia atunci când a văzut că angajații de la DGASPC erau însoţiţi de un echipaj de poliţie.Se apre că fetița avea vânătăi pe mâini şi pe picioare, și le-a povestit salvatorilor săi că a fost lovită cu o curea şi cu un şlap.

O fetita de 12 ani din Botosani, salvata in ultima clipa
Fetita de 12 ani din Botosani

Maria a fost examinată de medici iar după aceea a fost cazată în Centrul de Primire a Copiilor în Regim de Urgenţă. Medicii legişti au eliberat un certificat medico-legal pe numele său, iar asistenţii DGASPC au formulat o plângere la Poliţie împotriva agresorilor. Poliţiştii au demarat o anchetă iar printre martorii care vor fi chemaţi să dea declaraţii este şi diriginta Mariei, Adriana Huianu.

Maria este o fetiţă veselă şi sociabilă. Îmi pare tare rău că nu s-a aflat mai devreme prin ce trece. Noi am învăţat în sistem on-line, iar la şcoală ne-am întâlnit abia pe 5 mai. Am început să am semne de întrebare, Maria povestindu-mi despre multe interdicţii în familia lor. Nu a ştiut să-mi povestească ce au gătit de Paşti, în schimb mi-a povestit că a spălat vasele şi a pus rufe la spălat. Am avut o şedinţă cu părinţii, iar tatăl mi s-a părut un bărbat foarte dur.

Am chemat-o şi pe mamă, după câteva zile, dar a zis că cei doi au o relaţie foarte apropiată, se joacă, fac teme împreună. Joi după-amiază, când au chemat vecinii Poliţia, am fost şi eu acolo. Maria mi-a sărit în braţe şi mi-a povestit că nu mai poate îndura bătăile. De atunci o vizitez zilnic la Centrul de Plasament şi am menţionat că aş vrea să o iau eu să o cresc, a declarat profesoara Adriana Huianu, pentru presa locală.

Sursă foto: Obiectiv de Suceava

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...