Câți români trăiesc, de fapt, în Diaspora. Cifrele sunt mai mari decât se credea

Diana Radu 01.07.2020, 16:48
Câți români trăiesc, de fapt, în Diaspora. Cifrele sunt mai mari decât se credea

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a făcut publice miercuri cele mai recente statistici cu numărul românilor care sunt plecați în afara granițelor. Potrivit ministrului motivele pentru care românii au emigrat sunt: corupți, calitatea slabă a clasei politice și sărăcia.

Numărul românilor care locuiesc în Diaspora, mai mare decât se credea

Ultima estimare neoficială al numărului de români care s-au stabilit în Europa de Vest arăta că ar fi vorba doar despre 3-4 milioane, însă în realitate, numărul este mult mai mare.

Cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 de români s-au stabilit peste hotare. Din cei 9,7 milioane de români de peste granițe, 5,6 milioane sunt în Diaspora. Despre românii din Diaspora, Natalia Intotero spune că aceștia s-ar întoarce dacă s-ar îmbunătăți infrastructura din România, adică drumurile, autostrăzile și dacă condițiile din domeniul sănătății și educației ar fi mai decente.

„Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupţia. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionaţi în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceştia îşi doresc să se întoarcă”, a declarat ministrul, citat de Mediafax.

ministrul romanilor de pretutindeni, diaspora, romani, cifre
Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero

Ministrul Românilor de Pretutindeni a mai precizat că este vorba despre românii care au plecat în anii `45-`90, dar și după `90 și care nu s-au mai întors. „Vorbim de români care au plecat în perioada `45-`90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectivă, apoi sunt cetăţenii care au plecat după `90 şi, mare parte din ei, au plecat în special în ţările din UE, după intrarea României în UE”, a mai spus oficialul român.

Astfel, după un studiu făcut de OECD și finanțat de Ministerul român de Externe, România pe locul al cincilea în lume, în ceea ce privește numărul emigranților români din spațiul Europei Occidentale. Raportul OECD compară două perioade de migrație a românilor. Primul val, din 2001 și 2002 (premergător ridicării vizelor) și cel de-al doilea, care a avut loc între 2015 și 2016. În intervalul cuprins între cele două perioade comparate, numărul emigranților români a crescut cu 2,3 milioane, de la 1,1 milioane, la 3,4 milioane. În 2015–2016, cel puțin 17% din totalul populației născute în România trăia în țările membre OECD.

Urmăriți Impact.ro și pe