Câți români își fură compania la care lucrează. Studiul care ne face de rușine în Europa

Nicu Stan 02.08.2021, 12:04
Câți români își fură compania la care lucrează. Studiul care ne face de rușine în Europa

Câți români își fură compania la care lucrează, iată studiul care ne face de rușine în Europa. Cele mai întâlnite tipuri de fraudă sunt manipularea împrumuturilor bancare sau compromiterea e-mailului cu ajutor din interiorul companiei. Mai multe amănunte despre cum își fură românii șefii, în articolul de mai jos.

75% din firmele din România, furate de proprii angajați. Ce se întâmplă la nivel internațional

S-a aflat câți români își fură compania la care lucrează, acesta fiind studiul care ne face de râs în Europa. Companiile din România sunt fraudate de proprii angajaţi în aproape opt din zece cazuri, ceea ce înseamnă peste 75% din fraude, iar printre cele mai întâlnite tipuri de fraudă se regăsesc manipularea împrumuturilor bancare sau compromiterea e-mailului cu ajutor din interiorul companiei, arată o analiză a Corporate Intelligence Agency, publicată astăzi.

Anual, companiile pierd 5% din venit din cauza fraudelor
Anual, companiile pierd 5% din venit din cauza fraudelor

Câți bani se pierd la nivel internațional din cauza fraudelor salaraților

De asemenea, datele Asociaţiei Examinatorilor de Fraudă Certificaţi (ACFE) arată că, la nivel mondial, companiile, instituţiile statului şi asociaţiile non-profit pierd anual 5% din venituri, în medie, din cauza fraudelor comise de proprii salariați, manageri şi chiar acţionari.

”Prejudiciile financiare nu sunt însă singurele urmări cauzate de fraudele interne. Companiile suferă prejudicii masive ca urmare a acestui fenomen, care pot duce până la pierderea credibilităţii şi a încrederii acordate de piaţă. Mai mult, în anumite cazuri, fraudele interne pot duce la investigaţii penale împotriva companiilor şi la atragerea răspunderii penale a acestora”, se menţionează în analiză.

Care sunt cele mai obșinuite fraude

Conform sursei citate, cele mai întâlnite tipuri de fraudă sunt: diferite scheme de conflicte de interese, probabil una dintre cele mai folosite scheme de fraudă din Europa Centrală şi de Est.

Salariații determină sau influenţează alocarea contractelor pentru companiile fondate sau controlate de aceştia sau de rudele lor (tipologie frecvent întâlnită în fiecare industrie). Tratament preferenţial sau alocare de contracte acordate anumitor parteneri de afaceri,  observate, de obicei, în industria farmaceutică, retail şi la dezvoltatorii imobiliari.

Alte fraude folosite de salariați

Manipularea poliţelor de asigurare, în special prin aranjamente ilegale între angajaţii departamentului antifraudă şi clienţi. Manipularea împrumuturilor bancare, compromiterea email-ului cu ajutor din interiorul companiei, precum și deturnarea sau furtul de bunuri (utilizarea neautorizată a maşinilor companiei, laptopurilor, utilajelor de orice fel).

De asemenea, aceste tipuri de fraude sunt observate foarte frecvent în mai toate industriile.

În ce industrii se fac fraude de către angajați

Companiile unde se înregistrează cele mai multe fraude în rândul angajaților  sunt din industriile de retail, investment, banking, producţie, farmaceutică, IT, oil & gas, construcţii, logistică, asigurări, telecom, management, servicii industriale….etc.

În țara noastră, mai mult de 75% dintre companiile din România sunt fraudate chiar de proprii salariați, relevă cercetarea de specialitate.

Urmăriți Impact.ro și pe