Câți oameni au fost arestați după protestele din Kazahstan. Numărul e imens, cât un oraș din România

Ana Anitoiu, Iulia Statie 12.01.2022, 16:08
Câți oameni au fost arestați după protestele din Kazahstan. Numărul e imens, cât un oraș din România

Numărul oamenilor care au fost arestați după protestele din Kazahstan este imens, cât un oraș mic din România precum Covasna, Mărășești, Eforie, Sovata și Sinaia. Aceste persoane au fost catalogate drept „hoți și alți infractori”. Autoritățile kazahe au anunțat că în evenimentele violente ce au zguduit țara din Asia Centrală au murit 164 de persoane.

Câți oameni au fost arestați în urma protestelor din Kazahstan

În urma protestelor antiguvernamentale din Kazahstan au mai fost arestate încă cel puțin 1.700 de persoane în capitala economică a acestei țări, unde au avut loc cele mai grave violențe. Presa kazahă i-a catalogat pe acești oameni drept „hoți și alți infractori”.

Astfel, numărul celor care au fost reținuți la nivel național a depășit pragul de 10.000. Situația din această țară pare să se liniștească în urma manifestațiilor ce au fost declanșate la data de 2 ianuarie după ce a fost anunțată dublarea prețului la carburanți.

În contextul arestării celor 10.000 de oameni, militanţii pentru drepturile omului au cerut guvernului kazah să se asigure ca toţi manifestanții reţinuţi vor avea parte de procese echitabile.

Cati oameni au fost arestati dupa protestele din Kazahstan
Oamenii arestati dupa protestele din Kazahstan, numiti „hoti si alti infractori”

SUA, solicitare către Rusia cu privire la situația din Kazahstan

Statele Unite ale Americii au cerut marți ca Rusia să-și retragă repede forțele pe care le-a trimis după începerea protestelor violente din Kazahstan, în urma unui apel al președintelui Kasîm-Jomart Tokaev. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunțat când se va întâmpla acest lucru.

Mai exact, oficialul rus a declarat că forţele colective de menţinere a păcii din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) vor părăsi Kazahstan după ce situaţia din această ţară aflată în Asia Centrală se va stabiliza complet.

Conform ministrului rus al Apărării, în prezent, forţele de menţinere a păcii ale OTSC îndeplinesc sarcini de protejare a unor facilităţi militare importante, de stat şi cu caracter social. Oficialul a precizat că în conformitate cu hotărârea Consiliului de Securiate Colectivă al OTSC, trupele și-au încheiat desfăşurarea la data de 9 ianuarie.

„Într-un timp foarte scurt – doar trei zile – avioane ale Forţelor aerospaţiale ruse au transferat personal şi echipamente militare în Kazahstan. Aceasta a fost posibil datorită unei coordonări eficiente şi a operativităţii ridicate a forţelor armate ale OTSC, rezultat al unor exerciţii comune, precum şi experienţei acumulate în timpul desfăşurării trupelor ruse în Siria şi a contingentului de menţinere a păcii rusesc în Nagorno-Karabah”, a spus Serghei Şoigu.

Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat anterior că trupele desfăşurate de Rusia și de aliaţii ei după izbucnirea protestelor din Kazahstan în urma revoltelor violente de săptămâna trecută vor începe să se retragă peste două zile, iar retragerea nu ar trebui să dureze mai mult de zece zile.

Urmăriți Impact.ro și pe