Câți lei urmează să plătim pentru un euro în 2021. Anunțul e îngrijorător

Rădulescu Valentin 16.07.2020, 13:06
Câți lei urmează să plătim pentru un euro în 2021. Anunțul e îngrijorător

Pandemia cu noul tip de virus ne afectează foarte mult și pe partea financiară. Mai multe studii efectuate de experți arată că România va avea de suferit pentru anul care urmează, deoarece euro este în creștere, iar leul se depreciază din ce în ce mai mult.

Cât o să coste un euro în 2021?

Deoarece criza cauzată de noul tip de virus afectează din ce în ce mai mult România, analiștii financiari fac previziuni sumbre pentru anul 2021. Potrivit informațiilor, un euro ar putea ajunge la valoarea de 5,1 lei, ceea ce înseamnă că românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru produse și haine. Deficitul bugetar anticipat pentru anul acesta este de 8,4%, iar valoarea medie a anticipațiile arată un declin al produsului intern brut de 4,4% pentru anul 2020, dar și o rată a șomajului de 7,3%.

„Criza aceasta a redus consumul si mobilitatea oamenilor, de aici si impactul pe sectoare. Cele mai impactate au fost cele care in mod normal aveau trafic mare de persoane. Ma refer aici la tot ce inseamna comert fizic, restaurant, mall-uri, hoteluri, turism: de asemenea, pe partea de industrie, calatorind mai putin si iesind mai putin, nevoia de haine a scazut si de aici si impactul pe aceasta ramura. Industria auto si-a mai revenit, dar inca este lovita, tot din cauza miscarii mai reudsa a populatiei”, a declarat președintele CFA România, Adrian Codirlasu, potrivit ziare.com.

Câți lei urmează să plătim pentru un euro în 2021. Anunțul e îngrijorător
Câți lei urmează să plătim pentru un euro în 2021. Anunțul e îngrijorător

Euro se apreciază din ce în ce mai mult

Analiștii din cadrul CFA România au estimat o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Așadar, valoarea media a cursului anticipat este de 4,9608. Leul este pe un trend de depreciere de 1 sau 2 puncte procentuale pe an, iar specialiștii anunță că această depreciere continuă și pe viitor. Totodată, prețurile proprietăților imobiliare din marile orașe sunt considerate supraevaluate.

„In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 95% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8991, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 (in conditiile in care anticipatiile individuale au variat intre 4,8500 si 5,1000)”, au spus experții.

Urmăriți Impact.ro și pe