Câți kilometri de autostradă sunt cuprinși, de fapt, în PNRR. Cîțu: ”Trasporturile, educația și sănătatea primesc bani”

Ioana Bucur 02.06.2021, 17:20
Câți kilometri de autostradă sunt cuprinși, de fapt, în PNRR. Cîțu: ”Trasporturile, educația și sănătatea primesc bani”

Mult așteptatul Plan Național de Redresare și Reziliență, prezentat de premier, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea. Oficialii au anunțat câți kilometrii de autostradă sunt cuprinși, de fapt, în PNRR. Florin Cîțu a dezvăluit care sunt sectoarele ce vor primi cei mai mulți bani.

Câți kilometri de autostradă sunt cuprinși, de fapt, în PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost publicat și prezentat, miercuri, de premierul Florin Cîțu, vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Forma finală a PNRR a fost deja transmisă Comisiei Europene.

Prin PNRR, țara noastră urmează să primească peste 29 de miliarde de euro, 12,4 miliarde, sub formă de granturi, 15, sub formă de împrumuturi. Sumele trebuie accesate până la 31 decembrie 2023, proiectele ce vor beneficia de finanțare prin acest program vor fi finalizate până la 31 decembrie 2026. Dacă termenul limită nu este respectat, banii vor fi returnați. Primii bani din PNRR ar ajunge în România în luna octombrie a acestui an.

Premierul a declarat că țara noastră va accesa și partea de împrumuturi din PNRR pentru a acoperi nevoia de investiții. De asemenea, premierul a precizat că împrumuturile sunt luate la o dobândă foarte mică.

„PNRR a fost depus luni și astăzi îl prezentăm în detaliu. Este un program foarte important pentru România. A fost lansat când eram ministru al Finanțelor. Am fost implicat din primul moment. Este un program negociat de președintele Klaus Iohannis”, a declarat, miercuri, premierul.

Câți kilometri de autostradă sunt cuprinși, de fapt, în PNRR
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost publicat și prezentat

„Trasporturile, educația și sănătatea primesc bani”

Trei mari sectoare vor primi bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență: transporturile, educația și sănătatea. Premierul a anunțat și câți kilometri sunt cuprinși, de fapt, în PNRR:

„Este vorba despre 29,2 miliarde de euro bani care pot fi folosiți pentru a construi aproximativ 450 de kilometri de autostradă, vom renova zeci de spitale, vom construi sute de școli și de creșe. Vom avea un spital nou construit până în 2024. Este o premieră. Este foarte important pentru această guvernare să construiască spitale”, a anunțat Florin Cîțu.

România are nevoie de investiții, a mai spus premierul. Aceste împrumuturi sunt luate la o dobândă foarte mică, aproape 0%. „Este dobânda la care se împrumută Germania, Spania. Pentru România este un plus că ne putem împrumuta la aceste dobânzi”, a adăugat Cîțu.

„Un alt element care a fost dezbătut, de ce luăm și împrumuturi: România are nevoie de investiții. Aceste împrumuturi se vor duce doar în investiții, nu vor merge în consum. Nu cred că există dezbatere că împrumuturile pentru investiții nu sunt bune. (…)

Prin PNRR ne asigurăm că banii care vin în România vor ajunge în toate colțurile României. Acesta este un alt principiu care a stat la baza PNRR. Toți românii vor beneficia de aceste 29,2 miliarde de euro”, a explicat premierul.

Documentul cu investițiile din PNRR se poate citi AICI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...