Numărul cailor care mai trăiesc în prezent în Delta Dunării a fost dezvăluit. În trecut, aceștia erau una dintre mândriile rezervației. La numărarea lor a fost folosit, printre altele, un elicopter pentru a asigura acoperirea întregii zone de studiu.
Caii au fost numărați, în cursul lunii februarie a acestui an, de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) împreună cu alte organizații de profil: VF-Vier Pfoten și ARCA – Animal Rescue & Care și WRC – Wilderness Research and Consultancy.
„Este cel mai mare efort depus până în prezent pentru identificarea într-un singur moment a cailor liberi din Rezervația Biosferei Delta Dunării, prin metode științifice validate și prin metode independente (numărare cu specialiști și observatori precum și materiale video geocodate)”, a anunțat ARBDD, care a precizat că a fost folosită și metoda survolului aerian cu elicopterul.
Potrivit ARBDD, în 6,5 ore de zbor a fost parcursă o distanță de 839,8 de kilometri și au fost observați 1.926 de cai în 16 zone monitorizate.
„Zona cea mai populată cu cai este Grindul Letea – 915 exemplare. Având în vedere că survolul din anul 2019 a identificat un număr de 444 de cai în această zonă, populația lor este în evidentă creștere”, a precizat ARBDD.
Specialiștii au transmis că managementul populațiilor de cai prin bune practici de control al reproducției, pe o perioadă extinsă și pentru toată zona protejată, poate asigura rezultate optime și o reducere a potențialului impact asupra habitatelor naturale cu caracter endemic, cum este cazul Zonei Strict Protejate Pădurea Letea.
Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov, a explicat că este necesară o analiză din trei puncte de vedere a acestei probleme: modul în care caii și vacile pot influența negativ anumite habitate, mai ales în zonele strict protejate; angajamentul României privind problema eradicării anemiei infecțioase; și controlul și evidența animalelor, potrivit adevarul.ro.