Câți cai mai trăiesc astăzi, în Delta Dunării. În trecut erau una dintre mândriile rezervației

Ana Anitoiu 09.03.2023, 14:31
Câți cai mai trăiesc astăzi, în Delta Dunării. În trecut erau una dintre mândriile rezervației

Numărul cailor care mai trăiesc în prezent în Delta Dunării a fost dezvăluit. În trecut, aceștia erau una dintre mândriile rezervației. La numărarea lor a fost folosit, printre altele, un elicopter pentru a asigura acoperirea întregii zone de studiu.

Cum au fost numărați caii care mai trăiesc în Delta Dunării

Caii au fost numărați, în cursul lunii februarie a acestui an, de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) împreună cu alte organizații de profil: VF-Vier Pfoten și ARCA – Animal Rescue & Care și WRC – Wilderness Research and Consultancy.

„Este cel mai mare efort depus până în prezent pentru identificarea într-un singur moment a cailor liberi din Rezervația Biosferei Delta Dunării, prin metode științifice validate și prin metode independente (numărare cu specialiști și observatori precum și materiale video geocodate)”, a anunțat ARBDD, care a precizat că a fost folosită și metoda survolului aerian cu elicopterul.

Câți cai mai trăiesc astăzi, în Delta Dunării. În trecut erau una dintre mândriile rezervației
Cai. Foto: unsplash.com

Câți cai au fost identificați în zona Delta Dunării

Potrivit ARBDD, în 6,5 ore de zbor a fost parcursă o distanță de 839,8 de kilometri și au fost observați 1.926 de cai în 16 zone monitorizate.

„Zona cea mai populată cu cai este Grindul Letea – 915 exemplare. Având în vedere că survolul din anul 2019 a identificat un număr de 444 de cai în această zonă, populația lor este în evidentă creștere”, a precizat ARBDD.

Specialiștii au transmis că managementul populațiilor de cai prin bune practici de control al reproducției, pe o perioadă extinsă și pentru toată zona protejată, poate asigura rezultate optime și o reducere a potențialului impact asupra habitatelor naturale cu caracter endemic, cum este cazul Zonei Strict Protejate Pădurea Letea.

Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov, a explicat că este necesară o analiză din trei puncte de vedere a acestei probleme: modul în care caii și vacile pot influența negativ anumite habitate, mai ales în zonele strict protejate; angajamentul României privind problema eradicării anemiei infecțioase; și controlul și evidența animalelor, potrivit adevarul.ro.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...