Câţi bani vor primi noii angajați din Forțele Navale ale României. Salariile, unele deloc de neglijat

Iancu Andreea 10.03.2021, 10:51
Câţi bani vor primi noii angajați din Forțele Navale ale României. Salariile, unele deloc de neglijat

Ministerul Apărării Naționale anunță că Centrul de Perfecționare Operații Speciale Navale se pregătește să angajeze viitori luptători maritimi, care vor lua parte la Operații Speciale la Mangalia. Noii angajați din Forțele Navale ale României urmează să parcurgă o serie de etape, după ce au îndeplinit deja criteriile de selecție. De asemenea, din punct de vedere financiar, posturile, varianta autohtonă a celebrelor echipe americane Navy Seal, aduc câștiguri importante angajaților. Cei interesați pot afla condițiile precum și sumele de bani pe care noii angajați din Forțele Navale ale României le vor avea.

Posturi noi în cadrul MApN. Câţi bani vor primi noii angajați din Forțele Navale ale României

O serie de posturi de luptător, în cadrul Forțelor Navale pentru Operații Speciale la Mangalia pot fi accesate, după ce Centrul de Perfecţionare Operaţii Speciale Navale a anunțat că organizează anul acesta preselecţia, selecţia, antrenamentul şi pregătirea noilor angajați. Totuși, pentru a putea să accesezi aceste locuri din cadrul MApN, este nevoie să fii deja parte a sistemului. Astfel, ofițerii, cu gradul maxim de căpitan, maiștrii militari, cel mult clasa a II-a, subofițeri, plutonieri-majori, precum și soldați gradați profesioniști se pot înscrie pentru aceste posturi.

Perioada de înscrieri pentru preselecție se desfășoară între 17 februarie – 15 mai, în timp ce preselecția propriu-zisă va avea loc în perioada 7 – 18 iunie, la Mangalia. După înscriere, candidaţii vor trece prin mai multe examene, de o complexitate sporită, prin care să se ateste faptul că sunt apţi „să desfăşoare activităţi cu grad ridicat şi foarte ridicat de risc, efort fizic şi psihic”, potrivit MApN. Candidații care vor reuși să parcurgă aceste etape vor deveni operatori în cadrul Forțelor Navale pentru Operaţii Speciale, post asemănător celui din celebrele Navy Seal, echipele americane de resort.

Noii angajați ai Forțelor Navale Române pot câștiga salarii consistente
Noii angajați ai Forțelor Navale Române pot câștiga salarii consistente

Câți bani ajung să câștige noii luptători din Forțele Navale din România

Dincolo de importanța misiunilor pe care noii angajați din Forțele Navale din România le va avea de îndeplinit, și sumele de bani pe care aceștia le pot câștiga sunt deloc de neglijat. Astfel, un subofiţer FOS câștigă un venit brut cu sporurile aferente de 5.490 de lei, adică 3.212 lei net. Totodată, misiunile externe aduc venituri suplimentare, în raport cu riscurile la care sunt expuși militarii, precum cele din teatrul de operații din Afganistan. Practic, luptătorii din Forțele Navale din România care pleacă în misiuni primesc pe lângă salariul obișnuit și o primă de campanie, egală cu acesta.

De asemenea, în timpul perioadei în care se execută misiunea, militarii încasează și o sumă de bani care ține cont de ordinul de numire/detaşare dublată. La această valoare se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30% aplicată la solda de funcţie. Iar veniturile militarilor nu se opresc aici. Aceștia pot încasa și diurnă, care, în cazul unui subofiţer, este de cel mult 70 de euro pe zi. Practic, pentru o misiune în Afganistan, noii angajați din Forțele Navale din România pot ajunge la sume de bani mai mari cu 2,3 ori față de salariul lunar, la care se adaugă în fiecare lună cel mult 2.820 de euro. Conform calculelor, un angajat cu funcția de plutonier în cadrul FOS primește lunar un salariu de 7.387 de lei, la care se adaugă 2.200 de euro, ajungând în total la aproximativ 3.800 de euro, conform adevarul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe