Câţi bani vor primi în plus pensionarii după recalcularea pensiilor. Anunţul a fost făcut chiar de şeful Casei de Pensii

Stan Filon 13.05.2022, 08:36
Câţi bani vor primi în plus pensionarii după recalcularea pensiilor. Anunţul a fost făcut chiar de şeful Casei de Pensii

Şeful Casei de Pensii a venit cu un anunț așteptat de toți pensionarii din România! Daniel Baciu a spus cum se face recalcularea pensiilor, ce formulă se folosește, mai exact, dar oficialul a spus și când sunt așteptate să fie distribuite noile pensii, recalculate și majorate. Românii le așteaptă cu nerăbdare, mai ales după ce toate prețurile au explodat put și simplu, atât la utilități, cât și la alimente și medicamente.

Iată câţi bani vor primi în plus pensionarii după recalcularea pensiilor

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a făcut precizări foarte importante pentru toți pensionarii din România. Invitat la o emisiune de televiziune, acesta a spus cum se face, de fapt, recalcularea pensiilor, în ce stadiu se află aceasta și când se preconizează că vor fi gata noile pensii ale românilor.

„Aici este un birou special amenajat pentru colegii care lucrează numai la evaluarea acestor dosare de pensii aflate în plată. Suntem la Sectorul 4 şi în momentul de faţă ne apropiem la aproape 50% de dosare evaluate, aici în Sectorul 4. La nivel naţional am trecut de 2 milioane de dosare evaluate. Suntem în grafic, avem un ordin de ministru care spune că până la sfârșitul acestui an trebuie să încheiem evaluarea acestor dosare. Urmărim două lucruri principale. Practic, trebuie să digitalizăm toate aceste dosare şi trebuie să picăm pe același punctaj pe care respectivul le-a avut când a ieşit la pensie”, a explicat Daniel Baciu.

Iata cati bani vor primi in plus pensionarii dupa recalcularea pensiilor
Iata cati bani vor primi in plus pensionarii dupa recalcularea pensiilor

Cum se face realcularea pensiei

Daniel Baciu a vrut să explice mai multe românilor despre cum se face calculul pensiei și a venit cu exemplul unui muncitor care a cotizat timp de 38 de ani.

Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități. Toți am trecut printr-o carieră profesională, la început am avut salarii mai mici, de debutant, după aceea salariile cresc proporțional în funcție de modul cum reușim să avansăm în carieră. Se calculează acest punctaj mediu anual, se face o medie a tuturor veniturilor, nu se iau în calcul ultimele venituri. Mai exact, orice pensionar când a ieşit la pensie are o decizie de ieșire la pensie. Ne uităm, în principal, la stagiul de cotizare realizat, care are două componente:  stagii contributive şi stagii necotributive. Al doilea paramentu pe care îl urmărim este numărul total de puncte. Acest domn a realizat un stagiu 38 de ani o lună şi 20 de zile şi are un total de puncte 23,1875.

Este un stagiu de 22 de ani realizat în grupa a doua de muncă (n.r tricotaj) la care se adaugă un spor anual, astfel încât cu cei 5 ani de condiţii normale realizare ajunge la acest stagiu de 38 de ani. În momentul de faţă el are un punctaj mediu de 0.8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie care este de 1586 de lei şi veți obține pensia actuală în plată.(…)

„Pensiile se calculează pe contributivitate”

Datele sunt luate din aplicația informatică şi atunci când ele nu corespund colegii mei intră pe dosar să-l revizuiască. Este un proces premergător recalculării acestor dosare. Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități. Toţi am trecut printr-o carieră profesională. La început am avut salarii mai mici, de debutant. După aceea salariile cresc proporțional în funcţie cu modul în care avansăm în carieră. Când se calculează acest punctaj mediu anual se face o medie a tuturor veniturilor”, a explicat Daniel Baciu la Antena 3.

Așadar, recalcularea pensiilor va mai dura ceva vreme, timp în care inflația a ajuns la 13,8%, iar guvernatorul BNR a spus că o criză financiară este pe cale să își facă simțită prezența. Despre scumpiri, guvernatorul BNR a spus că nu se vor opri aici, iar vârful îl vom vedea în luna iunie.

Urmăriți Impact.ro și pe