Câți bani primește un pensionar cu salariul mediu după 35 de ani de muncă în România

Gabriel Peneș 31.03.2023, 10:57
Câți bani primește un pensionar cu salariul mediu după 35 de ani de muncă în România

Câți bani primește un pensionar cu salariul mediu după 35 de ani de muncă în România. În caz că te gândești că vei avea parte, în sfârșit, de o viață liniștită și relativ asigurată financiar după ce te retragi din activitate, s-ar putea să ai parte de o surpriză total neplăcută. În următorii ani, situația viitorilor pensionari se va înrăutăți, iar banii vor fi tot mai puțini.

Câți bani primește un pensionar cu salariul mediu după 35 de ani de muncă în România

Sistemul de pensii tot așteaptă schimbările promise de guvern prin noua lege a pensiilor, unde se vorbește de echitate în acest domeniu. În ce măsură viitorii pensionari se vor bucura de ani tihniți după retragerea din câmpul muncii, rămâne de văzut. Dar perspectivele nu sunt deloc roz.

În primul rând, până în 2030, vârsta de pensionare pentru femei va crește eșalonat, de la 62 la 63 de ani, . Dar, din 2035, aceasta va ajunge la 65 de ani, la fel ca în cazul bărbaților. Măsura este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ca o condiție pentru primirea fondurilor din partea Comisiei Europene.

„Există două decizii ale Curții Constituționale. Se spune foarte clar de această egalizare, de a da șansa și femeilor să iasă la aceeași vârstă de pensionare ca a bărbaților”, a spus Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, conform observatornews.ro.

Marea problemă va rămâne, în continuare, cuantumul pensiilor. La ora actuală, un român ce încasează lunar un salariu mediu net pe economie, adică 4.000 de lei – trecuți integral pe carte de muncă – după 35 de ani de cotizare la sistemul de pensii, ar urma să primească o pensie de doar 1.275 de lei, mai scrie sursa citată.

Câți bani primește un pensionar cu salariul mediu după 35 de ani de muncă în România
După 35 de ani de muncă și de contribuții sociale, un român care are salariul mediu net pe economie, va primi o pensie de peste trei ori mai mică decât retribuția încasată acum

Câți ani te-ai putea bucura de pensie

Această sumă nu numai că acoperă doar un sfert din coșul minim, dar pensionarii ies în pierdere. Asta în condițiile în care, conform datelor INS, în 2022, pensia medie lunară de asigurări sociale a fost de 1.855 de lei. De asemenea, în România, în 2022, 4.478.254 de pensionari din totalul de 4.775.758 aveau pensii de până în 4.000 de lei.

Apoi, mai apare o problemă: câți ani te vei putea bucura de sperata tihnă a pensionării. Relativ puțini, și asta dacă trăiești măcar până la borna speranței de viață din România, care este de 72,9 ani. Asta înseamnă că odată pensionați, românii se vor bucura de bani numai 7, maxim 8 ani, deși au contribuit la sistemul public de pensii timp de 35 de ani.

Creșterea vârstei de pensionare ar putea fi motivată și de scăderea populației active și creșterea numărului de pensionari. Declinul sistemului public de pensii va începe în anul 2030. Atunci va ieși la pensie generația născută între 1966 şi 1989, ceea ce înseamnă aproape 3,5 milioane de români. În 15 ani, şase milioane de angajaţi ar putea fi nevoiţi să susţină pensii pentru opt milioane de seniori.

„Pensia va continua să scadă în termen de putere de cumpărare. Ideal ar fi să nu mai contribuie și să-și economisească el acești bani, va fi mult mai bine pentru el dacă alege această posibilitate, din păcate nu poate pentru că sistemul e obligatoriu”, a explicat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele Chartered Financial Analist (CFA).

Potrivit normelor din PNRR, românii se vor putea pensiona la 70 de ani, ceea ce le va aduce mai multe beneficii. Nu vor mai putea însă cumula pensia cu salariul, cum pot acum.

„Să aibă beneficiul salariului pe perioada dintre 65 de ani şi 70 de ani şi după împlinirea vârstei de 70 de ani să aibă aceste puncte procentuale suplimentare, declara ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, zilele trecute, încercând să pună acest lucru într-o lumină favorabilă.

Pe de altă parte, Marius Budăi, ministrul Muncii respingea ferm această perspectivă:„Nu susținem aceste aspect, nu există să fie nici măcar o majorare voluntară a vârstei de pensionare”

Noua lege a pensiilor din sistemul public va trebui să fie gata cel târziu la sfârşitul anului. Dacă nu îndeplinim cerințele instituțiilor europene, România ar putea pierde peste 700 de milioane de euro din tranșa a treia din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....