SPECIAL

Câți bani primesc medicii și asistenții care îi vaccinează pe români. Oamenii se înghesuie la imunizare de frica restricțiilor

Adriana Olaru 28.10.2021, 09:32
Câți bani primesc medicii și asistenții care îi vaccinează pe români. Oamenii se înghesuie la imunizare de frica restricțiilor

Deși campania de vaccinare începuse foarte bine în România și celelalte state din lume ne lăudau, astăzi ne aflăm în fața unui eșec uriaș. Peste cinci milioane de români au schema completă de imunizare, deși oficialii vorbeau la început despre un obiectiv de zece milioane de români vaccinați în această toamnă. Vestea bună, spun medicii, este că în ultimele zile vaccinarea a prins avânt odată cu introducerea restricțiilor pentru cei care nu s-au imunizat până acum.

Record de vaccinări, cozi uriașe la centre

De departe, cea mai controversată și mult discutată măsură a fost introducerea certificatului verde la locul de muncă. Cu alte cuvinte, în clădirile în care erau mai mult de 50 de angajați se putea intra doar pe baza certificatului COVID. Măsura, cel puțin până acum, nu a fost pusă în practică, însă cel mai probabil se va lua o decizie clară zilele viitoare.

Astfel, de teamă că nu vor mai putea merge la muncă sau că nu vor mai avea acces în centrele comerciale, oamenii au decis să meargă să se vaccineze, iar România a bătut record după record în ultimele zile.

În doar 24 de ore, în România s-au vaccinat 150.935 de persoane, cifre uriașe pentru campania de imunizare din țara noastră. Recent, a fost depășit și pragul de șase milioane de români vaccinați cu schema completă, asta după ce pe timpul verii a bătut vântul în centrele de vaccinare din toată țara, iar multe au fost închise pentru că nu mai existau doritori care să se așeze la rând. Și în ceea ce îi privește pe cei care au ales să își facă doza a treia se vede o creștere a numărului și în ultimele 24 de ore s-au vaccinat cu doza trei 27.772 de români. În total, numărul persoanelor vaccinate cu cea de-a treia doză este de peste 787.400.

Câți bani primesc medicii și asistenții care îi vaccinează pe români
foto – Inquam

Cu cât sunt plătiți cei care vaccinează

Maratoanele de vaccinare au fost cele mai eficiente până acum, iar cei care lucrează în centrele de imunizare sunt plătiți în funcție de munca prestată. Un medic, de pildă, ia în fiecare oră de vaccinare o sută de lei, asta în timp ce vaccinează cam cinci oameni în 60 de minute. La acest proces participă și asistenții medicali care iau 50 de lei pe oră, iar registratorii din centre primesc jumătate din această sumă pentru fiecare 60 de minute, respectiv 25 de lei. Potrivit legii, excepție fac cei care sunt detașați sau delegați.

„Dacă eram vaccinați destui ca în alte țări europene, la 70-80%, nu ajungeam în această situație și nu erau necesare măsurile luate. Ca să evităm să le luăm altă dată și să facem ca această problemă să dureze cât mai puțin, cât mai mulți oameni trebuie să se vaccineze. Le mulțumesc celor care s-au convins că trebuie să facă asta”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la maratonul vaccinării organizat la Palatul Copiilor din Capitală.

Mai mult, la aceste evenimente de imunizare participă medici renumiți care îi vaccinează pe români și care speră că în acest mod va crește încrederea populației în imunizarea prin vaccinare.

În ceea ce privește plata cadrelor medicale care vaccinează în alte țări din lume, aceasta diferă destul de mult comparativ cu ce se întâmplă în România. Spre exemplu, în Canada, medicii care lucrează în centrele de vaccinare ajung să ia chiar și 146 de dolari pe oră, iar asistenții circa 47 de dolari pentru 60 de minute de vaccinare, scrie theglobeandmail.com.

Urmăriți Impact.ro și pe