Câți bani le dă China, de fapt, talibanilor. Vor primi și 3 milioane de doze de vaccin anti-covid

Nicu Stan 09.09.2021, 11:44
Câți bani le dă China, de fapt, talibanilor. Vor primi și 3 milioane de doze de vaccin anti-covid

China vede cu ochi buni instalarea noului guvern de la Kabul, considerând astfel că ordinea va fi reinstaurată în Afganistan. Astfel, guvernul chinez va trimite oarce ajutoare talibanilor care au preluat puterea în Afganistan. De câți bani va primi ajutoare Afganistanul din China, vedeți în articolul de mai jos.

China trimite ajutoare talibanilor. De ce se dă bine guvernul de la Beijing pe lângă talibani. Ce interes au

De când cu plecarea americanilor din Afganistan, China are gânduri mari cu această țară. Acum, s-a aflat câți bani le dă China, de fapt, talibanilor.

Astfel, talibanii vor primi de la China hrană, provizii pentru iarnă, vaccinuri şi medicamente, toate  în valoare  de aproximativ 31 de milioane de dolari, a anunţat miercuri ministrul afacerilor externe de la Beijing, conform CNN şi BBC.

Afganistanul primeste ajutoare de la China
Afganistanul primeste ajutoare de la China

China trimite și 3 milioane de doze poporului afgan

Hua Chunyin, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, a precizat că decizia a fost luată după prima întâlnire a miniştrilor de externe din ţările vecine Afganistanului, în timp ce ajutorul de urgenţă este destinat ”poporului afgan”.

De asemenea, șeful diplomaţiei de la Beijing, Wang Yi, a mai informat că ţara sa va dona 3 milioane de doze de vaccin anti-coronavirus pentru poporul gafgan, însă fără a preciza când ar trebui să ajungă prima tranşă.

China vrea să mențină dialogul cu talibanii

Decizia Chinei vine după ce Beijingul a transmis că este gata să menţină un dialog cu guvernul de la Kabu, recent instalat de talibani, mai notează BBC.

În viziunea Chinei, instalarea guvernului interimar de la Kabul este un pas necesar pentru ”restaurarea ordinii în Afganistan”.

Ce vrea China de la Afganistan

China este interesată direct de Afganistan după plecarea americanilor întrucât vizează construcţia unei autostrăzi între Kabul şi Peshawar, oraş din nord-vestul Pakistanului.

”Conectarea rutieră a Kabulului cu Peshawarul înseamnă aderarea formală a Afganistanului la CPEC”, a declarat pentru Daily Beast o sursă apropiată dosarului.

China a mai vrut să intre în Afganistan

CEPEC este un proiect de 62 de miliarde de dolari, ce vizeaă construcția ”Noului Drum al Mătăsii”

De altfel, China a mai încercat să-şi extindă proiectele de infrastructură în Afganistan, însă autorităţile de la Kabul nu au aprofundat această problemă de frică să nu se producă deranj în SUA.Însă acum, odată cu părăsirea americanilor a zonei, China ar urma să fie primită cu braţele deschise.

China vrea refacera Drumului Mătăsii

Astfel, Afganistanul ar putea servi pentru China ca un nod strategic către Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Europa.

”Plecarea Washingtonului din Afganistan oferă Beijingului o oportunitate strategică”, spus Michael Kugelman, un expert în afaceri pentru regiunea Asiei de Sud.

Urmăriți Impact.ro și pe