Cât bați încasa lunar Nicolae Ceaușescu? Dar tovărașa sa de viață, Elena Ceaușescu? Impact.ro a căutat pentru dumneavoastră și vă spune cifrele reale, pe baza datelor publicate în ultimii ani de istorici.
Se spune că banii nu aduc fericirea! Și cu toate acestea ei rămân un instrument fără de care viața niciunui pământean nu ar mai putea fi considerateă nici normală, nici asemănătoare cu cea a semenilor săi. Lucrurile rămân valabile și în cazul miliardarilor și puternicilor lumii, chiar dacă diferențele vorbesc de la sine în favoarea acestora din urmă.
Ei sunt excepțiile, iar excepțiile atrag întotdeauna! Spre exemplu, ultimul dictator comunist al României, Nicolae Ceaușescu a avut o relație comună cu banii până la un anume moment, cel al ascensiunii sale absolute în fruntea partidului. Iar totul s-a degradat, pare-se, în ultimul deceniu de viață. Din capul locului, e cunoscut faptul că cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu a avut de toate în exces și fără nevoia de a plăti produsele și bunurile pe care le foloseau.
Cei doi dispuneau de orice fără a plăti. Cel care vorbea despre egalitate în fața legii și despre munca pe care fiecare individ trebuia să o presteze în fața societății nu se număra pe sine printre egali. Ca atare, în cazul său Gospodăria de partid făcea totul, asigurând plata nevoilor acestuia din banii tuturor.
Ironia istorie face în ultimele sale zile de viață, Nicolae Ceaușescu, aflat în arestul unei unități militare din Târgoviște, să simtă nevoia de a-și schimba cămașă. Nu a putut-o face fiindcă nu doar că nu a mai avut accesul de altădată la tot felul de lucruri, dar nici măcar nu avea câțiva lei în buzunar, ca să pretindă că-și poate cumpăra una nouă. A încercat să-l convingă pe unul dintre paznicii săi, militar parașutist, să-l împrumute, dar fără nici cel mai succes.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Omul care dispusese de o țară întreagă timp de aproape un sfert de veac nu doar că nu avea bani nici măcar pentru o cămașă, dar nu mai oferea nici un fel de credit în fața celorlalți!
Așadar, ce salariu avea Nicolae Ceaușescu în vremea în care a condus această țară? În primul rând trebuie spus că legea din vremea sa nu permitea cumulul de salariu. Cu toate acestea, legea nu era egală pentru toți. Și Nicolae, și Elena Ceaușescu, au încasat concomitent salarii din cel puțin două părți. El, din postura de conducător al Partidului Comunist Român, dar și din cea a președintelui țării. Ea, din postura de prim viceprim-ministru al Guvernului, dar și ca director al ICECHIM-ului.
Volumul ”Tiranul”, din trilogia ”Viața lui Ceaușescu”, coordonată de istoricul Lavinia Betea, și apărut la Editura Cetatea de Scaun indică faptul că din toamna anului 1994, Nicolae Ceaușescu și-a încasat fără întrerupere salariul de la Gospădăria de partid. Pentru cei mai dintre cei mai, contabilitatea se ținea pe o listă separate.
Ultimele sale state de plată, de la finele anului de grație 1989, indică faptul că Nicolae Ceaușescu avea o retribuție tarifară lunară de 16.000 de lei. La aceasta se adăuga 4.000 de lei, indemnizația de conducere. Per total, 20.000 de lei, la o primă analiză. Numai că, în martie 1989 Ceaușescu încasase alți 5.000 de lei, drept dividende ca acționar la Uzinele ”23 August”. Ce nu era posibil pentru masa muncitorilor, era permis pentru ”înaltul conducător”!
Cât despre plata vreunui impozit, ce se știe sigur este că Ceaușescu își plătea regulat cotizația la partid și contribuția socială de 3 procente. Pentru altceva nu există documente. Nici pentru chirie, nici pentru alimente sau diverse alte obiecte!
Secretarul general al partidului era însă plătit de către statul român și pentru exercitarea funcției de președinte al țării. Până în iulie 1984 această funcție i-a adus lunar alți 14.500 de lei. În acea lună însă activul de frunte al partidului a stabilit că sosise vremea majorării salariilor celor din Guvern. Potrivit volumului deja amintit, prim ministrul țării urma să aibă un nou salariu, de 16.000 de lei, în timp ce prim viceprim-ministrul, a se citi Elena Ceaușescu, urma să încaseze 14.900 de lei. Un ministru urma a fi plătit cu 13.250 de lei.
În plină ședință, se arată în ”Tiranul”, Silviu Curticeanu, secretarul primului secretar al PCR, a sesizat participanții la ședință că mai au de făcut un lucru, și anume să majoreze și salariul președintelui țării. Ceaușescu a protestat de formă, dar ”în spiritul echității”, cum a strigat în ședință unul dintre tovarășii participanți, s-a ajuns la suma de 20.000 de lei. Lucru care s-a și aprobat în unanimitate de strigăte, căci de voturi nici nu a mai fost cazul.
O simplă socoteală ne arată astfel că Nicolae Ceaușescu a câștigat lunar, cel puțin în ultimii săi cinci ani de viață, 40.000 de lei. Adică 1.333 de dolari americani, la valoarea de atunci, când moneda americană era cotată la 30 de lei. La fiecare două luni, Ceaușescu își putea cumpăra câte o Dacie 1.300 fără îmbunătățiri, dat fiind că prețul acesteia era 70.000 de lei. Și-i mai rămânea și niște mărunțiș!
La rândul ei, tovărașa de viață a lui Nicolae Ceaușescu, încasa lunar, în ultimii ani, din cele două surse amintite, aproape 21.000 de lei. Cei doi aveau astfel împreună niște surse de venit foarte consistente, foarte aproape de valoarea unui apartament cu două camere, în epocă. Ce făceau cei doi cu banii?
În fuga celor doi din decembrie 1989, din incinta Comitetului Central al PCR, au uitat o geantă cu cifru, de care ar fi trebuit să aibă mare grijă garda ei de corp. Acolo s-au descoperit carnete CEC pe numele celor trei copii ai Ceaușeștilor, dar și al unicului nepot, fiul lui Valentin, în valoare totală de 3,5 milioane de lei. Un nou calcul matematic ne arată că această sumă se apropia de contravaloarea salariilor încasate cei doi în ultimii cinci ani de viață!