SPECIAL

Câți bani iau medicii pentru vaccinarea românilor. Spor de 85% pentru cei din linia întâi

Adriana Olaru 18.05.2021, 15:29
Câți bani iau medicii pentru vaccinarea românilor. Spor de 85% pentru cei din linia întâi

În România, în perioada stării de urgență de anul trecut, cadrele medicale care au tratat pacienți COVID au primit în fiecare lună 500 de euro, bonus care nu s-a mai dat odată cu trecerea la starea de alertă. Acum însă, medicii și asistenții care trateză pacienți infectați cu sars-cov-2 beneficiază de sporuri mai mari comparativ cu grila pe care o aveau înaintea pandemiei. Spre exemplu, cei din linia întâi au un sport de 85%, asigurat pe toată durata stării de alertă.

Câţi bani primesc medicii pentru vaccinare

Până de curând, românii care voiau să se vaccineze erau nevoiți să se programeze prin platformă sau prin call-center. Odată cu eliminarea obligativității programării, cei care se implică activ în campania de vaccinare sunt plătiți diferit.

Spre exemplu, un medic care vaccinează într-un centru special amenajat primește 100 de lei pentru fiecare oră de vaccinare, adică pentru cel puțin cinci oameni imunizați. De asemenea, asistenții medicali care vaccinează primesc jumătate din această sumă, adică 50 de lei pentru fiecare 60 de minute în care imunizează doritori. Registratorii din centrele de vaccinare primesc doar 25 de lei pe oră. Potrivit legii, excepție fac cei care sunt detașați sau delegați.

În țara noastră, maratoanele de vaccinare au fost un real succes, iar cei care au participat fizic la acestea, în bună parte, nu au fost plătiți deloc. De ce? Pentru că mulți dintre ei au decis să fie voluntari și să dea un exemplu, așa cum s-a întâmplat și la maratonul vaccinării organizat în București la Sala Palatului și Biblioteca Națională, unde au participat studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie.

Și medici renumiți din țara noastră precum Valeriu Gheorghiță – șeful campaniei de vaccinare, Andrei Baciu – vicepreședintele campaniei de vaccinare, Beatrice Mahler – managerul Institului Marius Nasta sau Radu Țincu – medic ATI Spitalul Floreasca au participat gratuit la maratonul de imunizare.

Cati bani iau medicii pentru vaccinarea romanilor. Spor de 85% pentru cei din linia intai
Cati bani iau medicii pentru vaccinarea romanilor. Spor de 85% pentru cei din linia intai

Medicii de familie, 40 de lei pe vaccin

România și-a propus să vaccineze până la începutul veri în jur de 5 milioane de oameni, cifră care va aduce, cu siguranță, noi relaxări importante care ne vor ajută să ne întoarcem și mai aproape de normalitate. În ultimele zile, au fost vaccinate în jur de 100.000 de persoane în fiecare 24 de ore, semn că ne îndreptăm ușor către imunizarea colectivă.

Un rol cheie îl au cadrele medicale implicate în campania de imunizare. Fără medici și asistenți, vaccinarea nu ar fi fost posibilă în nicio zonă din lume. De curând a început și vaccinarea în cadrul cabinetelor de medicină de familie cu serul de la Johnson&Johnson. Potrivit legii, medicii de familie primesc 40 de lei pentru fiecare inoculare. Un medic ar putea vaccina în fiecare zi în cabinet între zece și 20 de persoane, în funcție de câți oameni convinge să vină la imunizare.

Inițial, Guvernul stabilise ca activitatea prestată de medicii de familie în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse să fie plătită cu 15 lei, iar în cazul în care toate aceste lucruri erau realizate în propriul cabinet al medicului, inclusiv vaccinarea, să primească 30 de lei. Ulterior, acest lucru s-a schimbat, iar acum fiecare medic de familie trebuie să primească 40 de lei pe vaccinare.

Problemele continuă însă în cabinetele medicilor de familie, iar unii susțin că în toată perioada pandemiei au fost nevoiți să-și cumpere singuri dezinfectanți, lămpi cu ultraviolete sau alte materiale de protecție.

„Este vorba despre o sumă care se impozitează. Pentru programare îi voi face un contract unei foste rezidente care m-a ajutat să umblăm noaptea după dozele de vaccin, este normal ca acest ajutor să se manifeste într-un contract. Cu excepția Primăriei care ne-a dat câteva halate și mănuși, nu ne-a ajutat nimeni. De un an și ceva ne cumpărăm tot singuri, nu ne-a ajutat statul cu nimic”, explică Rodica Tănăsescu, medic de familie, pentru Impact.ro.

Cu cât sunt plătiţi pentru vaccinare alţi medici

Medicii din alt țări din lume sunt plătiți pentru vaccinare în funcție de persoanele vaccinate sau de orele muncite în cadrul campaniei de imunizare. În Canada, spre exemplu, medicii care lucrează în centrele de vaccinare ajung să primească chiar și 146 de dolari pentru o oră de vaccinare, în timp ce asistentele iau cel mult 47 de dolari pentru 60 de minute de imunizare, scrie theglobeandmail.com. Și în Marea Britanie imunizarea la medicii de familie se plătește pentru fiecare vaccin administrat cu aproximativ 12,6 lire.

 

Urmăriți Impact.ro și pe