Câți bani câștigă un militar român care e detașat în Irak. Armata noastră reîncepe misiunile acolo

Nicu Stan 14.05.2021, 10:54
Câți bani câștigă un militar român care e detașat în Irak. Armata noastră reîncepe misiunile acolo

Câți bani câștigă un militar român care e detașat în Irak. De când reâncepe armata noastră misiunile acolo, vedeți în articolul de mai jos.

România retrimite militari în Irak în cadrul unei misiuni NATO. Ce salarii vor avea aceștia

S-a aflat cu cât va fi remunerat un militar român care va fi detașat în Irak. Armata noastră reîncepe misiunile acolo, la solicitarea NATO, începând cu luna iulie. Astfel, 150 de militari români vor participa la misiunea extinsă a Alianţei în Irak.

Armata Română revine în teatrul de operaţii Irak, unde va participa cu 150 de militari, mijloace şi echipamente la misiunea extinsă a NATO (eNMI). De asemenea, desfăşurarea de forţe urmează să aibă loc începând cu luna iulie a acestui an.

Militarii romani partcipa la o misiune NATO in Irak
Militarii romani partcipa la o misiune NATO in Irak

Klaus Iohannis a aprobat participarea militarilor români la misiunea NATO

Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a aprobat deja participarea, ”în urma analizei solicitărilor NATO”, la propunerea prim-ministrului Florin Cîţu, după consultarea CSAT şi cu știința Parlamentului.

”România şi-a manifestat interesul pentru consolidarea profilului său internaţional, ca factor de stabilitate şi promovare a valorilor NATO privind securitatea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu şi de garant furnizor de securitate, parte a angajamentelor naţionale asumate în raport cu aliaţii şi partenerii pentru susţinerea eforturilor Alianţei”, se arată în scrisoarea trimisă Parlamentului de Klaus Iohannis.

Câți militari trimite NATO în Irak

Noua misiune extinsă a Alianței în Irak numără 4.400 de militari, Bagdadul fiind interesat de consolidarea parteneriatului cu Alianţa Nord-Atlantică, în contextul reducerii prezenţei americane pe teritoriul irakian.

De asemenea, în Irak, Armata Română va asigura şi ”un element de sprijin naţional, suplimentar faţă de statul de organizare” al eNMI pentru a asigura sprijinul logistic şi a legătura cu elementele de comandă naţionale.

Ce salarii vor încasa militarii români

De asemenea, militarii care vor pleca în Irak vor avea o soldă care nu este de neglijat. Astfel, la plecarea în misiune, soldații primesc, pe lângă solda normală, o primă de campanie egală cu aceeaşi soldă, remunerarea fiind în acea lună, practic, dublată.

Apoi, în perioada executării misiunii, militarii români  încasează lunar o soldă de funcţie prevăzută prin ordinul de numire/detaşare dublată, la care se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în valoare de 30% aplicată la solda de funcţie.

De ce diurne vor beneficia militarii români

Nu în ultimul rând, la capitolul diurne, ofiţerii care participă la misiuni în teatrele de operaţii primesc 90 de euro zilnic. În cazul subofiţerilor, această diurnă este de cel mult 70 de euro pe zi. De asemenea, fiecare militar primeşte câte un euro pentru ”legătura socială cu familia”.

Astfel, militarii primesc, pe parcursul misiunii în străinătate, un salariu mărit de 2,3 ori la care se mai adaugă în fiecare lună cel mult 2.820 de euro, diurna şi banii pentru legătura cu familia.

Urmăriți Impact.ro și pe