Câți bani câștigă lunar o profesoară la gimnaziu, fără experiență

Daria Petrescu 16.12.2019, 10:24
Câți bani câștigă lunar o profesoară la gimnaziu, fără experiență

Anul acesta, salariile profesorilor aproape s-au dublat, față de anii 2015-2016. Atunci, salariile de bază în învățământul preuniversitar și în domeniul universitar erau mult mai mici. La fel și salariile profesorilor la gimnaziu.

Salariul unui profesor la gimnaziu, fără experiență s-a mărit față de anii trecuți

Astfel că, un învățător/educator cu gradul I ajunge acum la un salariu de bază de până la 4.736 de lei , de la 3.946 de lei în ianuarie.

Salariul unui profesor debutant a ajuns până la 3.680 de lei brut (3.581 de lei brut începând din luna ianuarie).

Un învățător/educator debutant primește 3.197 de lei brut (de la 2.664 de lei în ianuarie).

În învățământul preuniversitar, pentru un profesor cu studii superioare, gradul I, gradația 5, salariul de bază a ajuns până la 5.922 de lei, de la 4.935 de lei în ianuarie.

Salariile profesorilor s-ar mai putea modifică în funcție de performanțele lor
Salariile profesorilor s-ar mai putea modifică în funcție de performanțele lor

„Din punctul meu de vedere ar fi foarte important și în ceea ce privește salarizarea profesorilor să avem o salarizare diferențiată. Pentru că cine muncește mai mult și are rezultate măsurabile, teoretic ar trebui și recompensat în mod corespunzător.

Din păcate, în acest moment, legea salarizării într-o foarte mică măsură, aproape deloc, ne permite acest lucru. Însă legea se poate schimbă” a declarat Ecaterina Andronescu la începutul acestui an.

Salariile profesorilor s-ar mai putea modifică în funcție de performanțele lor la clasa, a anunțat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Această a spus că, în opinia să, salarizarea diferențiată a profesorilor „ar fi foarte importantă”.

Spor de suprasolicitare neuropsihică

În plus, personalul didactic de predare beneficiază, începând din 2019, de spor de suprasolicitare neuropsihica, de 10% din salariul de baza.

În prezent, acest spor nu este acordat și directorilor de școală, însă aceștia l-ar putea primi în viitor, existând deja o inițiativa legislativă în acest sens.

Salariul profesorilor din învățământ va crește în 2020

Pe 19 noiembrie 2019, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar, Simion Hăncescu, a declarat, că majorarea de la 1 ianuarie 2020 era sigură.

Astfel, creșterea ar urma să se realizeze în felul următor:

-1 ianuarie 2020 – 25% din diferența rămasă până la grilă.

– de la 1 septembrie 2020 – restul până la salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Cât au câștigat profesorii în anii pregedenți

Dacă în decembrie 2017 salariul mediu brut pentru domeniul ”învățământ” era de 3.316 lei, un an mai târziu se remarcă trecerea pragului de 5.000 de lei.

Pentru salariul net situația nu este atât de efervescentă. Salariul mediu net era de 2.356, iar în ultima lună a lui 2018 acesta a fsost de 2.947.

Concret, avem o creștere de aproapte 51% a lefurilor brute – adică 1.687 de lei. În același timp, salariile medii nete au crescut cu doar 25%, adică o sumă de 591 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe