Categorii noi de angajați în etapa a doua de vaccinare. Acum e oficial

Iancu Andreea / 19.01.2021, 21:02
Categorii noi de angajați în etapa a doua de vaccinare. Acum e oficial

Campania de vaccinare din România se extinde, după cum au anunțat chiar astăzi autoritățile implicate în organizarea procesului de imunizare a populației. Astfel, categorii noi de angajați au fost stabilite în etapa a doua de vaccinare. Care sunt persoanele ce se pot vaccina începând din 15 ianuarie.

Ce persoane sunt așteptate în etapa a doua de vaccinare

România a început procesul de vaccinare încă din luna decembrie a anului trecut, când a debutat prima fază a imunizării. Astfel, personalul medical și lucrătorii din domeniile sănătății și social – sistem public și privat au fost cei care au beneficiat de procedura de injectare a serului. Vaccinul produs de Pfizer și BioNTech a ajuns recent și la faza a doua, care beneficiază de categorii noi de angajați printre cele deja stabilite.

Astfel, campania națională de vaccinare împotriva Covid-19, etapa a doua, va include persoanele vârstnice și vulnerabile, dar și lucrători din domenii esențiale. Printr-o hotărâre de Guvern ce urmează să fie adoptată în cursul zilei de mâine, campania va fi extinsă, aducând în plus și categorii noi de angajați. Personalul din instituții publice, precum și cetățenii care prezintă dizabilități și persoanele fără adăpost se numără printre românii care vor beneficia de vaccinul anti-Covid-19 în etapa a doua.

Conform HG, în etapa a doua vor putea să se programeze pentru vaccinare “persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea; persoane fără adăpost”.

Campania de vaccinare din România a trecut la etapa a doua foto - Inquam
Campania de vaccinare din România a trecut la etapa a doua
foto – Inquam

Categorii noi de angajați în etapa a doua

 • personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțíonală, Preşedinţie, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora
 • personalul în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției și avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat,republicată, cu modificările și completările ulterioare.
 • personalul navigant român maritim și fluvial;
 • personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol)
 • personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin (nave tip FPSO și nave tip FSU).
 • personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane;
 • personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii;
 • persoanele care asigură asistență medicală și socială persoanelor prevăzute la pct.(iii) al lit.a);
 • personalul din administrația publică locală;
 • lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale;
 • personalul din Administrația Națională de Meteorologie
 • membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe;
 • personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune;
 • inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora.
 • personalul Curții de conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti
 • personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței
 • sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi.
Centrul de vaccinare de la Romexpo, cel mai mare din țară foto - Inquam
Centrul de vaccinare de la Romexpo, cel mai mare din țară
foto – Inquam

Care sunt categoriile de angajați din etapa a treia

Populația generală va avea posibilitatea să se vaccineze abia în etapa a treia. Conform aceleiași Hotărâri de Guvern, printre categoriile de angajați din această fază a procesului de vaccinare se numără “persoane care își desfășoară activitatea în cadrul unor unități, operatori economici cu risc ridicat de infectare al personalului propriu și al persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate. De asemenea, și alte categorii de angajați vor putea beneficia de serul de imunizare.

i) lucrătorii din Industria extractivă,
ii) lucrătorii din Industria prelucrătoare
iii) lucrătorii din Hoteluri și restaurante
iv) lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte activități de înfrumusețare
v) lucrătorii din domeniul spectacole, activitati culturale și recreative.
vi) lucrătorii din sistemul financiar, bancar și din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul și a celor care prestează servicii esențiale de plăți, administrare cont și investiții și operează infrastructuri critice naționale, precum și personalul critic de suport al acestora;
vii) membrii Uniunii naționale a notarilor publici
b) populaţia adultă, alte categorii decât cele prevăzute la punctele 1 și 2 de la litera C;
c) populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI