Câte zile va ține canicula în România. Meteorologii vorbesc despre disconfort termic ridicat

Iancu Andreea, Mihai Roșoiu 22.06.2021, 13:38
Câte zile va ține canicula în România. Meteorologii vorbesc despre disconfort termic ridicat

După o perioadă în care vremea părea mai aproape de valorile sezonului de toamnă decât de cel estival, temperaturile încep să crească în zilele următoare. Astfel, meteorologii anunță canicula în România, specialiștii aducând în discuție faptul că am putea să ne confruntăm cu disconfort termic ridicat în următoarea perioadă. Totodată, nu scăpăm nici de ploi, în întreaga țară fiind anunțate mai multe coduri de instabilitate atmosferică.

Câte zile va ține canicula în România. Ce spun meteorologii despre prognoza meteo din perioada următoare

Starea vremii este una care se transformă aproape de la o oră la alta, România trecând de la dimineți însorite la seri furtunoase, cu ploi torențiale și descărcări electrice. Acesta este și tabloul pe care meteorologii ANM îl conturează pentru următoarea perioadă în privința prognozei meteo. La acesta se adaugă și canicula, ce își face simțită prezența în România începând de astăzi. Specialiștii au emis marți, 22 iunie, primele coduri de caniculă din acest sezon estival. Aceștia anunță zile cu temperaturi ce vor urca până la 39 de grade Celsius, în timp ce disconfortul termic va fi și el unul ridicat.

Meteorologii au emis un cod galben de caniculă pentru majoritatea regiunilor țării, semnalând faptul că disconfortul termic își va face și el resimțită prezența. Totodată, există în vigoare și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în aceste zile. Județele în care canicula se va resimți cel mai mult sunt Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare. De asemenea, zona de vest și sud-vest a țării va înregistra un indice de temperatură-umezeală (ITU) ce depășește pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade Celsius, în timp ce minimele pe timpul nopții vor ajunge la 19 – 20 de grade.

Mai multe județe ale țării, afectate de instabilitate atmosferică

Pe de altă parte, instabilitatea atmosferică va fi prezentă în mai multe regiuni ale țării, încă de marți seara, când în zonele montane, în Oltenia, Dobrogea, local în Moldova, Muntenia și sud-vestul Transilvaniei vor exista averse cu caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină. Instabilitatea atmosferică accentuată se va menține de marți, 22 iunie, ora 22:00, până miercuri, 23 iunie, la ora 10:00, în județele Constanța și Tulcea. Cantitățile de apă vor depăși 25….35 l/mp și izolat 50 l/mp. }n plus, de marți, de la ora 12:00 până miercuri, ora 22:00, județele Tulcea, Galați, Brăila și Vaslui vor fi sub cod portocaliu de averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Și aici, cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp.

Câte zile va ține canicula în România
Cod galben și cod portocaliu de caniculă în România
foto – meteoromania.ro

Canicula se va extinde în mai multe regiuni ale României

Zilele de miercuri, joi și vineri se anunță unele caniculare, potrivit codului galben emis de meteorologii ANM, care atenționează cu privire la disconfortul termic ridicat din întreaga țară. Miercuri, specialiștii anunță caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, în timp ce zilele de joi și vineri vor fi marcate de caniculă în toate regiunile României. Temperaturile maxime urmează să se situeze între 33 și 37 de grade Celsius, în timp ce minimele pe timpul nopții ajung la 20 de grade.

Cele mai afectate regiuni, pentru ziua de miercuri vor fi județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, pentru care ANM a emis un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. Aici se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22 – 25 de grade. În zilele de joi și vineri, disconfortul termic va fi mai ridicat în regiunile Oltenia, Maramureș și Transilvania. Așadar, vremea caniculară se va menține până la finalul acestei săptămâni.

Pe de altă parte, în special în regiunile de est și sud-est, în zonele de deal și de munte, după-amiaza și seara, se va resimți instabilitatea atmosferică accentuată. Astfel, după zile caniculare, serile vor fi marcate de ploi torențiale și descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

Câte zile va ține canicula în România
Cod galben și cod portocaliu de instabilitate atmosferică
foto – meteoromania.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...