Câte secții de vot la prezidențiale vor fi deschise în străinătate: de ce refuză diaspora să se înregistreze pentru scrutin

Alexandru Ioanid 30.08.2019, 12:56
Câte secții de vot la prezidențiale vor fi deschise în străinătate: de ce refuză diaspora să se înregistreze pentru scrutin

Mai sunt aproximativ două luni și jumătate până la alegerile prezidențiale din noiembrie. În premieră anul acesta, diaspora va avea la dispoziție trei zile pentru a vota. Dar Autoritatea Electorală Permanentă atrage atenția asupra unor aspecte mai puțin plăcute.

Autoritatea Electorală Permanentă a venit cu detalii despre organizarea alegerilor prezidențiale în diaspora. Sunt citate estimările Ministerului de Externe, care crede că ar trebui înființate nu mai puțin de 900 de secții de vot.

Asta înseamnă dublu față de alegerile europarlamentare din 26 mai, când numărul de secții deschise – 441 – a fost insuficient. S-au format cozi uriașe și mulți dintre cei care au stat la coadă chiar și câte 10 ore nu au reușit să intre să-și exercite votul.

Autoritățile au promis că la prezidențiale situația va sta altfel. Dar ar mai fi nevoie și de implicarea diasporei. Românii din străinătate ezită să se înregistreze pentru scrutin, motiv pentru care estimările privind prezența la vot nu se pot face pe date concrete.

Ce spune AEP despre votul la prezidențiale din străinătate

Cozi uriașe la alegerile europarlamentare din 26 mai: Sursa foto: Vlad Ursulean/ Facebook

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, pentru scrutinul prezidențial, ar fi nevoie de un număr dublu de secții de votare.

”Estimările Ministerului de Externe arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019”
Constantin Buică, președintele Autorității Electorale Permanente

AEP a venit și cu un sfat pentru românii din diaspora. Instituția amintește de site-ul www.votstrainatate.ro, unde cetățenii se pot înregistra ca alegători. Din păcate, însă, interesul este mic până acum.

„Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”
Constantin Buică, președintele Autorității Electorale Permanente

Cei mai activi cetățeni români în privința înscrierii pe portal sunt cei din Marea Britanie, Germania și Spania.

Citește AICI Calendarul complet al alegerilor prezidențiale 2019

Urmăriți Impact.ro și pe