Câte școli din România sunt închise în acest moment. Ce spune Ministerul Educației

Andreea Bisinicu 23.09.2020, 18:21
Câte școli din România sunt închise în acest moment. Ce spune Ministerul Educației

E oficial! Ministerul Educaţiei şi Cercetării a publicat noi date despre cum vor funcționa școlile și celelalte instituții de învățământ din România, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice cauzată de pandemia de coronavirus.

5.000 de școli din România nu au acces la internet

Pandemia globală de coronavirus și-a lăsat amprenta asupra situației educaționale din România. Elevii urmează cursuri online pentru a nu rămâne în urmă cu materia și pentru a fi în siguranță în intimitatea propriului cămin. Din păcate, însă, nu toți copiii au acces la mijloacele tehnologiei avansate.

Mai mult de atât, nici instituțiile de stat nu stau prea grozav la capitolul dotări. Studii recente arată că 5.000 dintre școlile din România nu au acces la internet, ceea ce reprezintă o statistică îngrijorătoare.

Corform comunicatului M.E.C. din 23 septembrie, instituțiile de învățământ din România se prezintă astfel:

  • 12.948 de unităţi de învăţământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară
  • 4.406 de unităţi de învăţământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
  • 302 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online. Consiliile de administraţie de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ adoptă propunerile de scenarii şi, implicit, schimbarea acestora, în funcţie de analiza situaţiei epidemiologice efectuate de către direcţiile de sănătate publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, de infrastructura şi de resursele existente în fiecare unitate de învăţământ.

Potrivit ordinului comun al ministrului Educaţiei şi cercetării şi al ministrului Sănătăţii nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcţionare este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Când se închid școlile în România

În zilele următoare, toate școlile își suspendă cursurile fizic pentru trei zile. Binențeles că e vorba despre zilele de dinainte și după alegeri. Orele vor continua online, spre liniștea părinților.

Ministerul Educației a declarat, recent, că toate cursurile din instituțiile principale de învățământ, școli, grădinițe și licee vor fi suspendate vineri, 25 septembrie, luni 28 septembrie și marți, 29 septembrie.

“Chiar dacă se închid și se suspendă cursurile fizic, orele vor continua online. La nivel național se vor închide toate unitățile de învățământ vineri, luni și marți în vederea desfășurării alegerilor. Va avea loc o consultare cu asociațiile comunelor, orașelor și municipiilor și Uniunea consiliilor județene cu Ministerul Educației prin care să stabilim dacă se vor închide și joi, în functie de localitățile și școlile în care se desfășoară procesul educațional“, a mai spus ministrul Monica Anisie, conform PRO TV.

Pe 27 septembrie au loc alegerile locale în România, în 18.783 secții de votare, iar cele mai multe dintre acestea sunt organizate în școli și licee din țară.

Urmăriți Impact.ro și pe