Câte persoane s-au programat deja pentru a treia doză de vaccin. Situația de marți dimineață

Iancu Andreea 28.09.2021, 10:57
Câte persoane s-au programat deja pentru a treia doză de vaccin. Situația de marți dimineață

Astăzi, 28 septembrie, a debutat campania de vaccinare cu a treia doză (booster), primele persoane imunizate fiind chiar cadrele medicale de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Pe lângă acestea însă, și cetățenii imunizați în urmă cu șase luni, precum și cei aflați în grupele de risc au putut să facă rapelul. Mai multe persoane s-au programat deja pentru a treia doză de vaccin, iar reprezentanți ai Ministerului Sănătății au vorbit despre numărul doritorilor. Încă din prima zi, campania de vaccinare pare să fie un succes.

Multe persoane s-au programat deja pentru a treia doză de vaccin

Ziua de marți, 28 septembrie, reprezintă una importantă pentru campania de vaccinare din România. Autoritățile au dat undă verde pentru aceia care se încadrează în categoriile celor care pot să se programeze pentru a treia doză de vaccin, iar mai multe persoane s-au arătat deja interesate. Astfel, autoritățile au transmis primele cifre cu românii care au optat pentru imunizarea cu doza booster.

În contextul în care varianta Delta a dus la creșterea numărului de infectări și în România, generând un al patrulea val al pandemiei, mulți români care au fost deja imunizați cu primele două doze de ser au decis să facă un nou rapel. Astfel, în prima zi a campaniei au fost înregistrate 11.970 de persoane care s-au programat în platforma RoVaccinare. Dintre acestea 11.186 de români au ales serul produs de Pfizer/BioNTech, în timp ce cu Moderna vor fi imunizate 784 de persoane.

Sănătatea pe primul loc!
11.970 de persoane eligibile pentru administrarea dozei 3 s-au programat deja în platforma #RoVaccinare
Cifrele centralizate în această dimineață arată astfel
Programări pentru Pfizer/BioNTech – 11.186 Programări pentru Moderna – 784
Ce trebuie să știi:
poți merge în cel mai apropiat centru de casa ta;
primești adeverința de vaccinare care atestă că ai făcut doza 3, a transmis Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Câte persoane s-au programat pentru a treia doză de vaccin
Românii sunt așteptați să se imunizeze cu doza de rapel booster (a treia)

Nu este necesară programarea online

Vaccinarea cu a treia doză, care a debutat în această dimineață, beneficiază de o procedură simplificată față de primele măsuri de la începutul anului. Astfel, cei care doresc să se imunizeze cu doza de rapel booster pot veni la orice centru de vaccinare, la care vor prezenta direct buletinul, fără a fi nevoie de programare. Totuși, pentru aceia care își doresc să facă totuși o rezervare în platforma online, se pot înscrie acolo. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a precizat faptul că există suficiente doze de ser pentru români.

 Vaccinarea cu a treia doză începe mâine dimineață (marți, 28 septembrie – n.red). De când se deschide orice centru de vaccinare ne prezentăm direct, cu buletinul, fără a fi nevoie de programare. Nu este nevoie să vă programați, dar pentru cei care doresc, pentru oricare motive, să facă și o programare, pot să o facă. În această noapte va fi activată și platforma de programare unde poți să vezi toate centrele și să-ți alegi un loc. Doze avem, spunea Andrei Baciu, într-o intervenție televizată la Digi 24, în urmă cu o seară.

Câte persoane s-au programat pentru a treia doză de vaccin
Specialiștii au arătat că a treia doză de vaccin este eficientă în combaterea îmbolnăvirii și transmiterii virusului

De ce să faci a treia doză de vaccin

CNCAV a anunțat că sunt eligibile pentru o a treia doză de vaccin persoanele vaccinate în prealabil anti-Covid cu două doze, pentru care au trecut deja 180 de zile de la schema completă, indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare. De asemenea, serurile disponibile pentru rapelul booster sunt Pfizer și Moderna. Deocamdată, persoanele imunizate cu doza unică de la Johnson&Johnson nu au primit undă verde pentru a se vaccina cu cea de-a treia doză. Potrivit vicepreședintelui CNCAV, Andrei Baciu, cea de-a treia doză de vaccin îmbunătățește și împrospătează imunitatea pe care au câștigat-o cetățenii prin vaccinarea inițială. Acesta a oferit drept exemplu decizia președintelui Joe Bide.

De ce este nevoie să îmi fac cea de-a treia doză? Președintele SUA, Joe Biden, a făcut cea de-a treia doză. Există date științifice extrem de solide prin care se spune că după un timp de 6 luni aproximativ persoanele la risc pot să beneficieze de avantajele celei de-a treia doze, care, practic, îmbunătățește, împrospătează imunitatea câștigată prin vaccinarea administrată inițial, a spus, luni seara, la Digi 24, Andrei Baciu.

Totuși, specialistul a explicat faptul că necesitatea celei de-a treia doze de vaccin nu înseamnă că protecția primelor două este ineficientă sau mai scăzută.

A treia doză vine și îmbunătățește, ne protejează în continuare de infectare, însă cel mai important, ne protejează de îmbolnăvire. E mare diferență între infectare și îmbolnăvire. Vaccinul ne protejează de îmbolnăvire și de situații complicate, a mai spus Baciu.

Virusul se transmite mai greu sau deloc de la persoanele vaccinate

Pe de altă parte, administrarea dozei booster poate duce la finalul pandemiei, fiecare dintre persoanele imunizate reușind să nu mai transmită virusul cu atât de mare intensitate ca o persoană nevaccinată. Andrei Baciu a explicat și care este procesul prin care virusul devine mai greu de transmis de către cei imunizați împotriva Covid-19.

Inhalezi o particulă virală fie că ești vaccinat, fie că nu ești vaccinat. Dacă ești vaccinat, sistemul tău imunitar se activează imediat și neutralizează, practic, imediat ce virusul a ajuns în organism la interior, de la nivelul mucoasei nazo-faringiale și începe să se multiplice. Vine sistemul tău imunitar și îl neutralizează înainte să se poată multiplica, înainte să ajungă în organe, să se dezvolte și să creeze simptome. Dacă nu ești vaccinat, sistemul tău de sănătate nu poate să aibă o reacție suficient de promptă și atunci virusul câștigă teren, se multiplică, se aglomerează la nivelul organelor și începe simptomatologia la nivelul plămânilor și încep simptome ale aparatului respirator (dificultăți de respirație, tuse etc), după care se multiplică la nivelul organismului și simptomele devin sistemice: febră, dureri de mușchi, de articulații etc. Ține de promptitudinea și de rapiditatea sistemului imunitar pe care ni-l dezvoltăm cu ajutorul vaccinării (…). Dacă ne infectăm, virusul nu se replică, dar putem, respirând, să eliminăm vreo particulă virală. Aceasta nu are, însă, forța să se multiplice nici măcar la exterior, încât să eliminăm mari mase de particule virale, astfel încât să se împrăștie peste tot în aerul înconjurător, explică Baciu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...