Câte locuri de muncă sunt disponibile acum în România. Domeniile în care ai șanse mari să te angajezi

Cătălina Burghelea 18.11.2021, 10:37
Câte locuri de muncă sunt disponibile acum în România. Domeniile în care ai șanse mari să te angajezi

Dacă ești în căutarea unui loc de muncă nou sau vrei să-ți schimbi jobul actual, trebuie să știi în ce domenii ai șanse mari să te angajezi. Piața muncii a fost grav afectată de pandemia de coronavirus, mulți oameni fiind dați afară de către angajatori. Rămași fără un venit sigur, românii fie s-au reprofilat, fie au plecat în străinătate.

Locuri de muncă vacante în România

Sunt disponibile noi locuri de muncă în România. Anunțul vizează persoanele care nu mai au un job stabil sau vor să facă o schimbare profesională. Iată ce profesii sunt de actualitate în țara noastră, dar și cele mai multe.

Numărul job-urilor vacante a fost de 47.300 în al treilea trimestru din acest an, în creştere cu 7.700 faţă de trimestrul anterior, anunță Institutul Naţional de Statistică. Astfel, rata locurilor de muncă disponibile a fost 0,95%, în creştere cu 0,15 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru 2020, ponderea profesiilor vacante a crescut cu 0,14 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă disponibile a urcat cu 7.900.

Domeniile în care românii au șanse mari să se angajeze

Potrivit datelor INS, publicate joi, 18 noiembrie, în trimestrul III 2021, cele mai multe locuri de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,05%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,81%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,71%).

În ceea ce privește industria prelucrătoare, există peste o cincime din numărul total al locurilor de muncă libere (10.200 locuri vacante), cu o valoare a ratei de 0,94%. Sectorul bugetar, pe de altă parte, a însumat puţin sub o treime din numărul total al job-urilor vacante. 6.200 de locuri disponibile sunt în sănătate şi asistenţă socială, 5.700 de locuri vacante în administraţia publică și 2.800 locuri în învăţământ.

Ce profesii se află la polul opus

La polul opus se află industria extractivă (0,16%), tranzacţiile imobiliare (0,18%) şi alte activităţi de servicii (0,21%), unde rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori. Spre exemplu, există 30 de locuri disponibile în tranzacţii imobiliare și 100 de locuri în industria extractivă şi alte activităţi de servicii.

Totuși, făcând o comparaţie cu trimestrul precedent, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat creşteri, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor noi de muncă. Cele mai relevante creşteri s-au văzut în învăţământ (+0,57 puncte procentuale), industria prelucrătoare, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul sau repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Creșteri semnificative în 2021

Numărul job-urilor noi a cunoscut cele mai importante creşteri în domenii precum industria prelucrătoare (2.200 locuri vacante), învăţământ (1.900 locuri vacante) și comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (1.700 locuri vacante).

Analiștii INS au observat scăderi semnificative ale ratei locurilor de muncă vacante în tranzacţii imobiliare (-0,18 puncte procentuale), informaţii şi comunicaţii (-0,15 puncte procentuale) sau industria extractivă (-0,10 puncte procentuale).

Toți românii care își caută de muncă trebuie să știe asta

Spre deosebire de acelaşi trimestru al anului anterior, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat creşteri cu privire la rata, cât şi numărul locurilor de muncă libere. Toți românii care își caută de muncă trebuie să știe că cele mai relevante creşteri ale ratei profesiilor disponibile au fost în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,70 puncte procentuale), respectiv în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (+0,53 puncte procentuale).

La polul opus, cele mai semnificative scăderi, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-au regăsit în alte activităţi de servicii (-1,75 puncte procentuale, respectiv 800 locuri vacante), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport servicii (-0,13 puncte procentuale, respectiv 300 locuri vacante), precum şi în industria extractivă (-0,13 puncte procentuale, respectiv 100 locuri vacante).

Silvicultura şi pescuitul nu sunt atractive

În România, sunt job-uri puține pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,53%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,53%, respectiv 1.900 locuri vacante).

Urmăriți Impact.ro și pe