Câte cazuri de gripă a înregistrat România. Practic, Covid-19 a ”eradicat” alte infecții respiratorii

Cristian Cojocaru 29.01.2021, 09:30
Câte cazuri de gripă a înregistrat România. Practic, Covid-19 a ”eradicat” alte infecții respiratorii

O statistică arată niște cifre surprinzătoare la numărul de cazuri de gripă înregistrat în România. Astfel, apariția pandemiei de Covid-19 pare că a redus drastic numărul infecțiilor respiratorii la nivel național, așa cum arată Insititutul Național de Sănătate.

În România s-au înregistrat mult mai puține cazuri de gripă

Comparativ cu anul trecut în aceeași perioadă, numărul cazurilor de infecții respiratorii care nu aparțin de Covid, sunt drastic reduse. La fel ca în cazul acestor infecții, și numărul cazurilor de gripă nu arată valori mari. La nivel naționalt, aceste două tipuri de infecție arată ca fiind cu aproape 70% mai puține.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în peripada 18-24 ianuarie, la nivel național, au fost raportat un număr total de cazuri de infecții respiratorii acut de 30.969. Această cifră arată că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul de astfel de infecții a scăzut cu 69,9%.

Așadar, potrivit acestor cifre, în aceeași săptămână a anului trecut, numărul de cazuri de infecții respiratorii arăta 102.981 de persoane cu această afecțiune. Comparativ cu săptămâna trecută, și aici se cunoaște o descreștere de 0,5%, cu un număr de 31.126 de cazuri. Tot în săptămâna 18-24 ianuarie, la nivel național, au fost raportate 15 cazuri de gripă clinică față de 3,645 de cazuri, în aceeași perioadă a anului 2020.

Până la 24 ianuarie, la nivel național, au fost vaccinate antigripal 2.017.725 de persoane
Până la 24 ianuarie, la nivel național, au fost vaccinate antigripal 2.017.725 de persoane

Este recomandată în continuare vaccinarea antigripală sezonieră

Potrivit aceluiași comunicat de presă, nu a fost înregistrat nici un deces din cauza virusului gripal. De altfel, nu au fost confirmate nici cazuri noi de gripă. Acest lucru se datorează și faptului că în acest sezon, purtarea măștii de protecție dar și sanitizarea la o scară largă precum și atenția oamenilor de a-și dezinfecta mâinile mai des, poate reprezenta o explicație pentru o descreștere majoră a cazurilor de gripă sezonieră.

Din cauza faptului că au fost luate măsuri la nivel global pentru limitarea transmisiei de coronavirus, sezonul de gripă din emisfera nordică, incluzând și Europa, nu a debutat la fel ca în ceilalți ani. Pentru a răspunde la vaccinul antigripal, organismul are nevoie de aproximativ două săptămâni de la administrare.

“De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul patru cazuri de gripă: un caz gripă cu virus AH1, un caz gripă A nesubtipat, două cazuri gripă cu virus B”, precizează Institutul Național de Sănătate Publică.

Subiectul vaccinurilor anti-Covid este unul intens discutat dar specialiștii afirmă că nu ar trebui să neglijăm și vaccinarea împotriva gripei sezoniere. Astfel, până la 24 ianuarie, la nivel național, au fost vaccinate antigripal 2.017.725 de persoane din grupele de risc cu vaccinul distribuit de Ministerul Sănătății.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe