Câte cazuri de covid-19 sunt, de fapt, în România. Declaraţia îngrijorătoare făcută de Beatrice Mahler

Cristian Cojocaru 11.04.2021, 10:22
Câte cazuri de covid-19 sunt, de fapt, în România. Declaraţia îngrijorătoare făcută de Beatrice Mahler

Invitată la emisiunea ”În fața ta” din cadrul Digi24, managerul Institutului ”Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler a declarat că numprul de cazuri de Covid-19 din România este mult mai mare decât arată cifrele.

Numărul de cazuri de Covid-19 din România este mult mai mare

Dacă anul trecut numărul zilnic de cazuri Covid-19 era de 10.000 și aproximativ 1.000 de pacienți internați la terapie intensivă, acum cifrele arată 5.000 de cazuri zilnice și 1.500 de persoane internate în secțiile ATI. Beatrice Mahler a fost întrebată despre realul număr de cazuri Covid-19, afirmând că sunt de patru ori mai mare decât cifra raportată.

„Eu cred că sunt de patru ori mai multe decât cele raportate. Părerea mea e că da, sunt 20.000 de cazuri pe zi”, a răspuns managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

Medicul afirmă că în opinia sa, virusul a devenit mult mai agresiv, de aici și numărul mare de persoane internate la ATI și totodată un număr mai mare de decese.

„Anul trecut aveam un tablou: debutul bolii, după 6-7 zile pacientul avea evoluție către formă critică, acel procent de 5%. În acest moment, avem o categorie de pacienți care ajung să stea acasă până în ziua a 12-a, a 13-a, care au saturații normale la domiciliu și care ajung, la finalul perioadei, când le scade saturația și se simt rău, să vină la spital și au nevoie de o concentrație foarte mare de oxigen și o admisie extrem de rapidă spre o soluție de ventilație. Și sunt mulți, avem între 8 și 10 pacienți pe care îi îngrijim pe secție împreună cu medicul de terapie intensivă, situație pe care nu am avut-o anul trecut”, a spus Beatrice Mahler.

Numarul pacientilor Covid-19 este de patru ori mai mare decat cifrele raportate
Numarul pacientilor Covid-19 este de patru ori mai mare decat cifrele raportate

În celelalte țări s-au efectuat mai multe teste

Beatrice Mahler a declarat că pacienții dezvoltă complicații diferite comparativ cu anul trecut. Într-o altă ordine de idei, managerul Institutului a afirmat că în urma discuțiilor purtate cu colegii din celelalte țări, este demonstrat faptul că numărul de testări Covid-19 a fost mult mai mare, lucru care a dus la un număr mai mic de cazuri critice sau care au necesitat spitalizare. Potrivit datelor, numărul de persoane cu forme severe sau moderate ale bolii din alte țări stagnează.

„Dacă facem la noi procentul de persoane care sunt internate raportat la cazurile care sunt diagnosticate, lucrurile nu stau deloc bine, adică la noi procentul este mai mare. Dacă ne uităm puțin la tipurile de tulpini care circulă în România, și aici există o diversitate, pentru că într-adevăr avem tulpina britanică, dar avem mutații care sunt ale tulpinii britanice, plus că avem în circulație și alte tulpini care ridică suspiciunea eficienței vaccinului.

Eu cred că este o combinație de tulpini care circulă, tulpini care creează o paletă diferită de simptome și pe care nu avem cum s-0 evidențiem fără secvențiere genică la un nivel mult mai crescut sau măcar pentru cazurile acestea”, a arătat Beatrice Mahler.

Urmăriți Impact.ro și pe