Câte calorii are o felie de pizza în funcție de ingredientele alese. Cât de mult îngrașă, de fapt

Cazacu Alexandru 25.11.2022, 13:47
Câte calorii are o felie de pizza în funcție de ingredientele alese. Cât de mult îngrașă, de fapt

Dacă te întrebi câte calorii are o felie de pizza, trebuie să afli că ai găsit articolul potrivit. Pizza este, după cum ne putem aștepta, un aliment destul de bogat în calorii. Cu toate acestea, conținutul de calorii poate varia în funcție de ingredientele preparatului, grosimea crustei, dar și de topping. Totuși, există și pizza cu un conținut mai scăzut de calorii.

Câte calorii are o felie de pizza

În medie, o felie obișnuită de pizza obișnuită (cu crustă medie) are în jur de 280 de calorii. Ei bine, aceasta este o estimare generală și nu ia în considerare variația semnificativă care poate apărea prin schimbarea topping-ului sau a crustei.

Valoarea nutritivă a mai multor ingrediente, cum ar fi salamul, cârnații și brânza suplimentară, adaugă mult mai multe calorii unei felii de pizza cu crustă subțire. Iată și câteva estimări bazate pe tipul de topping.

Câte calorii are o felie de pizza, în funcție de ingredientele alese

Ținând cont de combinația sa de carbohidrați, proteine ​​și grăsimi, pizza poate fi un element obișnuit al unei diete bine echilibrate. Cu toate acestea, unii susțin că pizza este o adevărată „bombă calorică”. După cum am menționat și anterior, numărul de calorii din fiecare felie de pizza este determinat de ingredientele pe care le selectați.

Fiecare varietate de pizza diferă prin conținutul de macronutrienți și calorii, dar și în funcție de tipul și metoda de preparare. Conform unui studiu din Statele Unite ale Americii, o felie de pizza cu cașcaval de aproximativ 100 de grame oferă următoarele:

  • Calorii – 285
  • Grăsimi – 10,4 g
  • Sodiu – 640 mg
  • Carbohidrați – 35,6 g
  • Fibre – 2,5 g
  • Zaharur – 3,8 g
  • Proteine – 12,2 g.

Câte calorii are o felie de pizza? Dacă vorbim despre o pizza cu pepperoni și cașcaval, o felie poate avea în jur de 330 kcal. Evident, cu cât adăugăm mai multe ingrediente în topping, cu atât mai multe calorii vom avea într-o felie de pizza. În schimb, în cazul unei pizza cu legume, de exemplu, conținutul de calorii va fi mult mai scăzut.

Informații nutriționale pentru pizza

Având în vedere gustul său incredibil, varietatea ingredientelor și ușurința de preparare, nu e de mirare că pizza este unul dintre cele mai populare alimente din lume. Există nenumărate sortimente, însă o pizza tradițională trebuie neapărat să conțină sos de roșii, carne și brânză. Deși unii ar putea fi de altă părere, acest preparat își are locul într-o dietă bine echilibrată.

Compoziția de macronutrienți și calorii a fiecărei pizza va varia în funcție de tipul și tehnica de gătit. Acest lucru se datorează faptului că tipurile de topping și crusta pot fi diferite, în funcție de preferințele fiecăruia.

Câte calorii are de fapt o felie de pizza
Câte calorii are de fapt o felie de pizza

Conform informațiilor prezentate mai sus, o felie de pizza are aproximativ 35,6 grame de carbohidrați. Conform specialiștilor, o persoană care consumă 1.800 de calorii pe zi ar trebui să dedice aproximativ 800 – 900 carbohidraților, cu un minim de 200-225 de grame în fiecare zi.

În cea mai mare parte, grăsimea din pizza este dată de brânză, în special cheddar și mozzarella, care pot conține cantități mari de grăsimi saturate și sare. Așadar, dacă doriți o pizza cu un conținut mai scăzut de grăsimi, puteți renunța la aceste ingrediente. O felie obișnuită de pizza conține, după cum spuneam, aproximativ 12 grame de proteine.

Topping-uri sănătoase pentru pizza

Există mai multe topping-uri sănătoase și delicioase pentru pizza, care oferă în același timp și nutrienții esențiali organismului. Legumele verzi  (spanac și broccoli), carnea slabă (pui sau curcan), fructele de mare, avocado și ciupercile sunt unele dintre cele mai bune.

Brânza (în mod ideal, cu un conținut scăzut de grăsimi) și mezelurile sunt două ingrediente esențiale, însă dacă vă gestionați greutatea, este absolut necesar să nu exagerați cu acestea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...