Câte biserici sunt, de fapt, în România, față de școli și spitale. Doar casele de pariuri le concurează

Andrei Cezar 04.06.2020, 15:42

În România sunt mai multe biserici decât școli și spitale. Această realitate o cunoaștem cu toții, iar explicația constă în faptul că în țara noastră există aproape 14.000 de localități cu câte una sau mai multe lăcașuri de cult fiecare. Numărul unităților sanitare sau al celor școlare este însă cu mult mai mic. Iată cifrele.

Câte biserici sunt în România

Spritualitatea a fost dintotdeauna considerată de români un lucru esențial al existenței lor. O mare parte din istoria poporului român este legată de aceasta, iar multe dintre locașurile de cult au fost ridicate cu sute de ani în urmă.

De-a lungul veacurilor, au fost construite biserici și mănăstiri ce reprezintă și astăzi dovada trecutului creștin al poporului român.

Potrivit statisticilor date publicității de INS, în România există în acest moment, nu mai puțin de 18.300 de lăcașuri de cult. Numărul acestora este direct proporțional cu numărul de localități existente pe teritoriul țării, adică 14.000, având în vedere faptul că aproape în fiecare localitate există câte o biserică.

De altfel, potrivit acelorași statistici numărul caselor de pariuri terestre a crescut alarmant în ultimii ani. Dacă în 2001 vorbeam de un număr de 67 de unități, în acest moment sunt aproape 14.000. La fiecare colț de stradă există cel puțin câte o agenție de pariuri, iar pe multe dintre bulevardele Capitalei putem număra și 5-6 aproape lipite una de cealaltă. De multe ori cei care trec pragul acestor case de pariuri sunt minori.

Sociologul Vladimir Ionoș a explicat pentru puiblicația Libertatea acest fenomen.

“Casele de pariuri arată că suntem un popor care visează doar bani și care vrea să se îmbogățească rapid. Este o piață incredibil de mare, iar dacă nu ar exista profit, unitățile s-ar închide. Doar că ele se înmulțesc pe zi ce trece și produc din ce în ce mai mulți bani.

Asta arată un singur lucru: avem nevoie de bani cât mai rapid și doar așa putem spera că vine norocul peste noi. Ăsta e modelul din societate. Toți vor să ajungă ca Gigi Becali. Că doar e unul dintre cei mai bogați români. Vor doar să îi copieze pe cei care au reușit financiar, nimic altceva. Uitați-vă în casele de pariuri câți copii sub 18 ani sunt. Sute! Legislația nu se aplică, chiar dacă ea interzice clar asta”

Câte biserici sunt, de fapt, în România, față de școli și spitale. Doar casele de pariuri le concurează
Câte biserici sunt, de fapt, în România, față de școli și spitale. Doar casele de pariuri le concurează

Numărul de cabinete stomatologice a ajuns la 15.000

Și numărul cabinetelor stomatologice a crescut în ultimii ani, ajungând la 15.000 în prezent. Acest lucru nu poate fi decât îmbucurător îmbucurător, iar explicația specialistului față de creșterea spectaculoasă este că în țara noastră se practică așa-numitul turism medical.

“Poate să fie o surpriză că avem 15.000 de cabinete stomatologice din moment ce intervențiile în România nu sunt decontate de stat. Dar numărul mare este furnizat de turismul medical de care beneficiază țara noastră. Nu e o glumă!

Sunt mii de italieni, de exemplu, care vin special aici și se tratează pentru că prețurile sunt foarte mici în comparație cu ce se întâmplă la ei. În Franța, serviciile stomatologice se decontează, ei nu vin aici! N-au de ce. În rest, marea majoritate a europenilor preferă să vină în România cu avionul, să se cazeze, să plătească intervențiile, pentru că tot ies în avantaj din punct de vedere financiar”, a mai explicat Ionoș.

Potrivit unor statistici ale INS din anul 2017, în România existau 576 de spitale, dintre care 367 de stat și 7.047 de unitati scolare, atat publice cat si private.

Urmăriți Impact.ro și pe