Cătălin Drulă critică proiectul de desființare SIIJ. „În această formă este o reînființare”

Mihnea Tălău 15.02.2022, 15:14
Cătălin Drulă critică proiectul de desființare SIIJ. „În această formă este o reînființare”

Proiectul privind desființarea SIIJ a fost aspru criticat de președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, după ce luni Guvernul a aprobat documentul, ce va ajunge la vot în Parlament. Potrivit documentului, dosarele ar urma să fie preluate de procurori de la mai multe parchete.

Astfel, cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul Secţiei se transmit pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), parchetelor competente se precizează în proiect.

„În această formă este o reînființare”

„Noi am spus întotdeauna și când eram în coaliție că această desființare trebuie să se facă în sensul ei propriu, adică să nu mai avem această formă de intimidare a magistraților. În această formă, nu este o desființare, este o reînființare, cu alt nume, ceea ce noi știm că și în fosta coaliție din care am făcut parte a fost intenția. Clasa politică aflată acum la putere, vechea clasă politică, PSD, PNL, UDMR, a oscilat între a nu face nimic sau a ne face că facem, adică a desființa un acronim, dar a-l reînființa cu același scop și să funcționeze în același fel”, a declarat Drulă la rfi.ro.

Liderul USR a fost întrebat dacă va vota în Parlament proiectul Guvernului de desființare a SIIJ. „Vom încerca să corectăm acest proiect. Dacă vorbim, așa cum spuneam, despre o reînființare, evident, nu-l vom vota”, a conchis Cătălin Drulă.

Trebuie spus că pe tipul guvernării PNL-USR, ministrul Justiției a fost usr-istul Stelian Ion, care își făcuse un țel în desființarea SIIJ.

„Obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul MCV”

Primul ministru Nicolae Ciucă a afirmat în şedinţa de Guvern că desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justitie (SIIJ) este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul MCV. De altfel, proiectul de lege a fost trimis după adoptarea de către executiv către Parlament, de unde se așteaptă votul final.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...