Câtă sare se pune la varza murată? Greșeala care o poate strica. Mare atenție la acest detaliu

Emanuela Pană 03.10.2022, 17:41
Câtă sare se pune la varza murată? Greșeala care o poate strica. Mare atenție la acest detaliu

Câtă sare se pune la varza murată. Se apropie vremea în care gospodinele pregătesc butoaiele pentru a pune varza la murat pentru iarnă. De aceea, multe dintre ele, mai ales cele care nu au descoperit încă toate secretele bucătăriei, se întreabă câtă sare se adaugă în apă pentru a ieși ca la carte. Răspunsul la această întrebare, dar și o rețetă de varză murată simplă și delicioasă, în rândurile următoare.

Câtă sare se pune la varza murată? Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină

Toamna este anotimpul în care mamele și bunicile noastre pregătesc varza murată pentru sezonul rece. Potrivit tradiției, varza se pune la murat după ce cade bruma, în jurul sărbătorii Sfântului Dumitru, care este celebrat de creștinătate pe 26 octombrie. În acest articol vă vom spune care este cantitatea ideală de sare ce trebuie pusă la varza murată pentru un gust desăvârșit, dezvăluind secretele celor instruite în ale murăturilor.

Câtă sare se pune la varza murată?

Rețetele din bătrâni spun că, de obicei, la varza murată se pune o lingură de sare pentru fiecare litru de apă sau zece linguri la o găleată de apă. De precizat că sarea trebuie să fie grunjoasă, nu fină, iar lingura de sare nu trebuie să fie rasă, dar nici foarte plină. Cu toate acestea, cei ce preferă ca varza să iasă sărată pot pune lingura mai plină. Dacă te interesează să știi câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă în grame, ei bine, află că, în medie, este vorba de 30 de grame. Sarea este foarte importantă atunci când punem varza la murat. Dacă nu adăugam cantitatea necesară, varza se poate strica rapid.

Cum alegi varza pentru murat?

În ceea ce privește varza pe care urmează să o pui în butoi, la murat, pentru iarnă, trebuie să știi că ideal ar fi ca aceasta să fie cât mai coaptă. Vei ști că o varză este bine coaptă atunci când culoarea ei este albă. În plus, pentru a rezista cât mai bine pe parcursul anotimpului rece, varza trebuie să fie tare. De asemenea, pentru a nu risca înmuierea verzelor în butoi, frunzele verzi trebuie eliminate. Dacă nu vrei să le arunci, poți face din ele o delicioasă varză călită.

Rețetă de varză murată la butoi

Foarte mulți români sunt înnebuniți după varza murată, iar adevărul este că nu-i putem condamna. Varza murată poate fi folosită atât pentru sarmale, un preparat cu tradiție în țara noastră, dar și pentru realizarea verzei călite. Totodată, varza murată poate fi servită ca atare, alături de o friptură, dar și în alte combinații, după preferințele fiecăruia.

Cata sare se pune la varza murata
Reteta de varza murata la butoi

Așadar, iată o rețetă completă de varză murată la butoi pentru iarnă. Rezultatul este garantat pentru gospodinele care respectă cu precizie pașii din rândurile de mai jos.

Ingrediente:

 • 20 de verze, cu frunză subțire;
 • 8 legături de cimbru uscat;
 • 15 crenguțe de mărar uscat;
 • 1-2 mâini pline de piper boabe;
 • 1,5 kg sare.

În butoiul cu varză se mai pot adăuga câteva boabe de porumb, dar și boabe de muștar, bucăţele de mere sau gutui, cât şi o bucăţică minusculă de hrean.

Mod de preparare:

 1. Se scobesc verzele de cotor și se adaugă în interior puțină sare;
 2. Se adaugă pe fundul butoiului o parte din condimente;
 3. Se înseasă bine verzele, pe rând, în butoi, cât mai înghesuit posibil;
 4. Se pun codimentele și restul de sare printre căpățâni, pentru a ajunge peste tot;
 5. Se toarnă apă deasupra;
 6. Se închide butoiul și se pune ceva greu deasupra, astfel încât verzele să fie complet scufundate în saramura care se va forma;
 7. Se deschide butoiul la 2-3 zile. Vei observa că verzele se vor mai lăsa, iar dacă nu au încăput toate de la bun început, acum este momentul să mai adaugi.

Când va începe să se formeze spumă la suprafață, trebuie să știi că fermentarea a început. În acest punct începe pritocirea, adică suflarea aerului înăuntru, cu ajutorul unui furtun. Această operațiune trebuie făcută o dată la 3 zile, până la 3 săptămâni.

Varza se acrește după aproximativ o lună, păstrându-și proprietățile miraculoase și după ce intră în fermentație. În caz că nu știai, un consum regulat de varză murată îi furnizează organismului tău vitaminele, antioxidanții și enzimele de care are nevoie. Totodată, varza murată este utilizată și în dietele pentru tratarea ulcerului, dar și în curele de slăbit alături de ciorba de varză.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...