Câtă apă trebuie să bem pe zi, de fapt. Un studiu răstoarnă mitul celor 2 litri

Anca Manolica 25.11.2022, 20:37
Câtă apă trebuie să bem pe zi, de fapt. Un studiu răstoarnă mitul celor 2 litri

Calcularea cantității de apă pe care trebuie să o bem zilnic este mai complicată decât ai putea crede. Asta pentru că nevoile de hidratare sunt departe de a fi unice. Acest lucru îl arată și un studiu științific recent, realizat de cercetătorii din cadrul Institutului Național de Inovație Biomedicală, Sănătate și Nutriție din Japonia. Iată ce spun rezultatele.

Câtă apă trebuie să bem pe zi, de fapt

O cercetare științifică recentă demontează mitul conform cărora oamenii ar trebui să consume zilnic apă într-o cantitate de cel puțin de doi litri. Aceasta arată că, în funcție de caracteristicile fiecărei persoane consumul de apă diferă, astfel că există unii oameni care au nevoie doar de aproximativ 1,5 până la 1,8 litri pe zi.

„Recomandarea actuală nu este susținută deloc din punct de vedere științific. Majoritatea oamenilor de știință nu sunt siguri de unde provine această recomandare”, spune Yosuke Yamada, de la Institutul Național de Inovație Biomedicală din Japonia, și un prim autor al lucrării.

Una dintre problemele care veneau la pachet cu aceste recomandări ale medicilor era faptul că se ignora conținutul de apă din alimente, care poate contribui într-o proporție substanțială la aportul nostru.

„Dacă mâncați doar pâine, șuncă și ouă, nu veți obține prea multă apă din alimente, dar dacă mâncați carne, legume, pește, paste și orez, puteți obține aproximativ 50% din necesarul de apă din alimente”, a mai spus cercetătorul, potrivit The Guardian.

Studiul, care a fost publicat în revista Science, a fost efectuat pe 5.604 persoane cu vârste cuprinse între opt zile și 96 de ani din 23 de țări.

Câtă apă trebuie să bem pe zi, de fapt
Câtă apă trebuie să bem pe zi, de fapt

Consumul de apă diferă în funcție de vârstă și activități

În cadrul cercetării, respondenții au trebuit să bea un pahar de apă, în care unii dintre atomii de hidrogen erau înlocuiți cu deuteriu, un izotop stabil al hidrogenului ce se întâlnește în mod natural în corpul uman și este inofensiv.

Rata de eliminare a deuteriului în plus a scos la iveală cât de repede este transformată apa din organism, iar rezultatele au arătat că măsura variază în foarte mare măsură de vârsta, sexul, nivelul de activitate și mediul înconjurător al unei persoane.

Consumul energetic este cel mai important factor în ceea ce privește hidratarea, cele mai mari valori fiind observate la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, cu o medie de 4,2 litri pe zi. Valoarea scade, însă, odată cu vârsta, ajungând la o medie de 2,5 litri pe zi la bărbații de 90 de ani.

Persoanele de gen feminin cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani au avut o medie de 3,3 litri, care a scăzut la 2,5 litri până la vârsta de 90 de ani. Sportivii au nevoie cu aproximativ un litru mai mult decât persoanele obișnuite.

„Acest studiu arată că sugestia comună potrivit căreia ar trebui să bem cu toții aproximativ doi litri pe zi este probabil prea mare pentru majoritatea oamenilor în majoritatea situațiilor, iar o „politică unică” pentru consumul de apă nu este susținută de aceste date”, a spus profesorul John Speakman, din cadrul Universității din Aberdeen, coautor al studiului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...