Cât vor mai dura ninsorile în România. Meteorologii au emis o nouă informare de vreme rea

Stan Filon, Anca Lupescu 23.03.2021, 13:03
Cât vor mai dura ninsorile în România. Meteorologii au emis o nouă informare de vreme rea

Iarna nu ne slăbește deloc! Meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme rea valabilă de marţi, de la ora 12.00, până joi dimineaţă. Experții ANM ne-au anunțat cât vor mai dura ninsorile în România. În întreaga ţară vor cădea precipitaţii şi va fi vânt puternic, iar vremea va fi deosebit de rece. În plus, în 21 de judeţe este cod galben, până miercuri seară.

Meteorologii au anunțat cât vor mai dura ninsorile în România

ANM anunţă că, în intrvalul 23 martie, ora 12:00 – 25 martie, ora 10:00, vor fi precipitaţii, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare în majoritatea regiunilor. Vântul se va intensifica și va sufla la rafală cu 45-55 de kilometri pe oră. În zona montană va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă peste cel deja foarte consistent depus până acum. ”Vremea se va menţine deosebit de rece, cu temperaturi preponderent negative în cursul nopţilor şi al dimineţilor, iar îndeosebi în vestul, nord-vestul şi, parţial, centrul ţării, se va semnala brumă”, au transmis meteorologii.

Meteorologii anunță că în Moldova, pe parcursul zilei de miercuri (24 martie) şi în nord-estul Munteniei, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 55…65 km/h, iar pe arii restrânse va sufla chiar și cu peste 70 km/h. Vor fi precipitaţii, în general slabe cantitativ, mai ales sub formă de ninsoare, temporar viscolită. De asemenea, în intervalul 23 martie, ora 18:00 – 24 martie, ora 21:00, în Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali va ninge, pe alocuri moderat cantitativ, iar la altitudini în general de peste 1500 metri vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 70…90 km/h. Ninsoarea va fi viscolită, iar zăpada depusă va fi spulberată, fapt care va duce la reducerea vizibilității la sub 100 de metri. Codul galben va fi valabil în 21 de judeţe.

Meteorologii au anuntat cat vor mai dura ninsorile in Romania
Meteorologii au anuntat cat vor mai dura ninsorile in Romania

Cât vor mai dura fluctuațiile de temperaturi

Aceste fluctuații ale fenomenelor meteo sunt normale primăvara, care este un anotimp de tranziție. Expertul climatolog Roxana Bojariu spune că acum se rearanjează tipurile de circulație a aerului dinspre iarnă spre sezonul cald, iar fluctuațiile sunt normale.

„Apar tranziții mai bruște decât în alte anotimpuri. Aceste fluctuații sunt puse pe fondul schimbării climatice și amplitudinea lor crește. În mod special, pe Oceanul Atlantic avem un blocaj de circulație care face ca aerul mai cald dinspre vest să fie oprit și avem acum circulația dinspre nord-est care ne aduce vremea această mai rece.

Primăvară e, prin natura ei, mult mai variabilă ca anotimp decât vara și iarnă. Și toamna e anotimp de tranziție. Și atunci se face circulația de la sezonul cald la rece, și atunci ai tipuri de circulație de la sezon cald la rece. E încă o stare de amestec până se stabilizează centrii de acțiune care influențează vremea în emisfera nordică.

Până se aranjează curenții de aer mai durează câteva zile. Săptămâna viitoare vremea va fi mai caldă, încălzirea începe din week-endul acesta, dar trebuie să urmărim toate actualizările tocmai pentru că primăvara e atât de dinamică și pot apărea schimbări în ce se întâmplă în emisfera nordică foarte rapid. Va veni și vremea mai caldă din weekend, dar e bine să urmărim actualizările care ne dau informații despre fenomenele extreme care pot fi actualizate și localizate cu intensitate mai înainte”, a explicat Roxana Bojariu pentru Digi 24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...