Cât va mai dura starea de urgență în România. Anunțul făcut de Raed Arafat

Alexandru Râmnic 04.04.2020, 17:00
Cât va mai dura starea de urgență în România. Anunțul făcut de Raed Arafat

Starea de urgență în România va mai dura până la finalul lunii mai, conform a ceea ce a lăsat să se înțeleagă Raed Arafat. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a estimat că de-abia atunci vom putea ieși pe străzi fără a completa declarații pe proprie răspundere sau ne vom putea relaxa în parcuri sau chiar baruri.

Raed Arafat a vorbit despre cât va mai dura starea de urgență în România. ”Nu cred că ieșim din ea până la finalul lui mai”

Starea de urgență în România durează deja de pe data de 16 martie, când decretul a fost semnat de președintele Klaus Iohannis și a fost publicat în Monitorul Oficial. A fost momentul în care au început, practic, oficial, măsurile de distanțare socială, s-au închis restaurantele, barurile, iar restricțiile de circulație au fost impuse, inițial pe timpul nopții, iar apoi și ca obligație pe timpul zilei, după ce întâi fuseseră doar simple recomandări.

Decretul a fost semnat inițial pentru 30 de zile, însă șansele ca acesta să nu mai fie prelungit la jumătatea lunii aprilie sunt, practic, nule. Mai ales că numărul îmbolnăvirilor continuă să crească, iar experții estimează că nu putem vorbi de o curbă descendentă a acestora înainte de luna mai.

Klaus Iohannis va prelungi, foarte probabil, perioada stării de urgență
Klaus Iohannis va prelungi, foarte probabil, perioada stării de urgență

În plus, pe 19 aprilie se sărbătorește Paștele Ortodox, iar o ridicare a stării de urgență ar însemna, practic, ca slujbele la biserici să se țină, ceea ce ar produce mari adunări de oameni.  Raed Arafat estimează că măsurile se vor prelungi însă nu doar cu o lună, ci poate chiar până la finalul lunii mai.

”Dacă vorbim de starea de urgență e foarte posibil să ajungă să fie prelungită încă o lună. Poate această decizie va fi luată în cursul săptămânii viitoare, înainte să ajungem la data limită a stării de urgență. Nu cred că vom ieși din starea de combatere a virusului înainte de sfârșitul lunii mai. Va fi o perioadă continuă de combatere până să spunem că a trecut. Depinde cum va evalua situația”, a fost declarația acestuia pentru Digi24. 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandru Râmnic
Sunt absolvent al Universității Hyperion, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, 2005. În prezent, sunt coordonator content la Impact.ro. În trecut, am fost redactor, social...