Cât va crește salariul minim al românilor în 2021. Promisiunile de la Ministerul Muncii

Iancu Andreea 06.11.2020, 10:55
Cât va crește salariul minim al românilor în 2021. Promisiunile de la Ministerul Muncii

Salariul minim brut ar putea înregistra o creștere în 2021, după cum se arată într-un document exclusiv, trimis de Ministerul Muncii pentru redacția avocatnet.ro. Astfel, românii ar urma să se bucure de o sumă mai mare de bani, lunar, dacă încasează un salariu minim pe economie.

Cu cât ar putea să crească salariul minim pe economie

Ministerul Muncii ar putea lua în calcul două scenarii pentru majorarea salariului minim începând cu anul viitor. Astfel, valoarea acestuia ar urma să ajungă la nivelul celui pentru studii superioare. Conform celor două variante luate în calcul de către specialiștii din domeniu, se va ține cont de inflație și de creșterea productivității muncii. Totuși, un act normativ recent prevede ca salariul minim să fie calculat și în funcție de valoarea coșului de consum.

În primul rând, calculul celor de la minister ar putea să țină cont de o majorare cu rata anuală a inflației. În luna septembrie 2020, aceasta se situează la un procent de 2,5%. De asemenea, ar urma să se ia în calcul și creșterea productivității muncii pe angajat. În 2019 aceasta era de 4,2%.

Astfel, salariul minim ar urma să crească de la 2.230 de lei la 2.380 de lei. Acest lucru ar însemna o creștere de 150 de lei. În această situație, salariul minim ar depăși salariul minim pentru studii superioare, în valoare de 2.350 de lei. Totuși, conform legislației în vigoare, salariul pentru studii superioare ar putea dispărea.

„Acest scenariu prezintă avantajul că asigură politicii salariului minim un caracter de sustenabilitate, generat de componenta de productivitate, pe lângă acela de menținere a puterii de cumpărare generat de componenta ratei inflației”, scrie în documentul de la Ministerul Muncii, conform avocatnet.ro.

Salariul minim pe economie ar putea înregistra o creștere între 100-150 de lei foto - Pexels
Salariul minim pe economie ar putea înregistra o creștere între 100-150 de lei
foto – Pexels

Varianta a doua de calcul ar duce la o majorare de doar 105 lei

O altă opțiune de a calcula majorarea salariului minim ar fi aplicarea anumitor indici de corecție la modul de calcul anterior. Aceștia ar urma să țină cont de dinamica pe care o are creșterea economică.

Astfel, în situația în care diferența dintre creșterea economică prognozată pentru anul viitor și cea estimată pentru anul precedent se regăsește în intervalul +/- 0,5 %, coeficientul de creștere ar fi 0%. Dacă, în schimb, această diferență depășește 0,5% dar se situează până la nivelul de 1,5 puncte procentuale, se va adăuga sau scade proporțional, fără a depăși 1%. În cazul unei diferențe care depășește 2%, se va crește sau se va scade proporțional negociat, fără a depăși 2 puncte procentuale.

Așadar, conform indicelui de corecție, salariul minim brut ar urma să crească cu 105 lei, ajungând la valoarea de 2.335 lei. Totuși, potrivit potrivit Legii nr. 174/2020, salariul minim ar trebui să se calculeze în funcție de coșul minim de consum.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...