Cât va costa reconstruirea Ucrainei distrusă de război? „Ar putea fi vorba de trilioane de dolari”

Beatrice Dumitru 18.04.2022, 15:02
Cât va costa reconstruirea Ucrainei distrusă de război? „Ar putea fi vorba de trilioane de dolari”

Forțele ruse s-au retras din jurul Kievului după ce s-au confruntat cu o rezistența acerbă din partea armatei ucrainene. Dar localnicii nu se pot relaxa încă: războiul este departe de a se termina, iar Moscova a atacat fiecare colț al țării cu rachete, așa că mai multe bombe ar putea lovi capitala Kiev. Dar economiștii se pregătesc, deja, să reconstruiască Ucraina distrusă de război, însă costurile vor fi uriașe

Cât va costa reconstrucția Ucrainei

Profesorul Igor Burakovsky, rezident la Kiev și director al Institutului de Cercetare Economică și Consultanță în Politică, spune că 9 mai este o dată de care ucrainenii se tem, deoarece de mai multe acțiunile Rusiei s-ar putea intensifica.

Profesorul speră să călătorească luna viitoare la Varșovia pentru o discuție privind reconstrucția Ucrainei. Ar putea părea prematur să se planifice reconstrucția atunci când în zona de est a țării trupele ruse pregătesc noi atacuri, dar economiștii se gândesc să treacă la acțiune pentru a repune țara pe picioare.

Cât va costa reconstruirea Ucrainei distrusă de război? „Ar putea fi vorba de trilioane de dolari”
Mai multe orașe din Ucraina au fost distruse.

Ei sărbătoresc victoria în al Doilea Război Mondial și pentru ei ar fi un fel de oportunitate de a demonstra ceva. Nu sunt sigur dacă vor lansa un alt atac împotriva orașului Kiev, dar ar putea fi lansate unele bombardamente sau acțiuni militare. Cunosc o mulțime de oameni cărora le este puțin frică să se întoarcă. Rusia nu vrea să părăsească țara mea săracă,” a spus Igor Burakovski, potrivit The Telegraph.

Pierderea economică este de 564 de miliarde de dolari

Valeria Gontareva, fost guvernator al Băncii Naționale a Ucrainei, spune că a pus în aplicare planuri pentru această situație după războiul din Donbas și anexarea Crimeei de către Rusia. Planul a fixat ratele de schimb, a restrâns ieșirile de capital și a oferit sprijin în sistemul bancar din prima zi a acestei invazii.

Acele conflicte au fost extrem de dăunătoare, iar ea estimează că Ucraina a pierdut o cincime din PIB, dar acest război este de o amploare mult mai devastatoare. De asemenea, Banca Mondială se așteaptă ca Ucraina să piardă 45% din PIB în acest an.

Gontareva enumeră pagubele: un deficit bugetar de 30% din PIB anul acesta, „capacitate de export distrusă complet, porturile principale sunt ocupate. „Este o pierdere catastrofală nu numai pentru acum, ci pentru anii următori”, a precizat aceasta.

Pierderea economică totală de astăzi este estimată la 564 de miliarde de dolari, inclusiv 270 de miliarde de dolari pentru infrastructură. Acum o săptămână, a fost de 150 de miliarde de dolari. Se întâmplă zilnic. Ar putea fi vorba de trilioane. Nimeni nu știe exact când va fi oprit acest război,” a spus Valeria Gontareva.

Analiștii de la Centrul de Cercetare a Politicii Economice (CEPR) au comparat situația cu eforturile anterioare de reconstrucție, de la Planul Marshall după cel de-al Doilea Război Mondial până la reunificarea Germaniei, în anii 1990 până la ajutorul pentru Afganistan și Irak în anii 2000. Ei estimează că reconstrucția Ucrainei ar putea costa între 200 și 500 de miliarde de euro.

De unde ar putea fi luați banii

Când vine vorba de bani pentru reconstrucție, Valeria Gontareva sugerează că ar trebui sechestrate activele rusești înghețate, plus 300 de miliarde de dolari din fondurile Băncii Centrale și alte 200 de miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional

Ar trebui să-i folosim pentru reparații de război în Ucraina, dar trebuie să începem acum un proces legal, cum ar fi tribunalele de la Haga sau un proces la Nurnberg”, a adăugat ea.

Și, în cele din urmă, ea propune ca Uniunea Europeană să trimită Ucrainei încă 100 de miliarde de dolari.

Pare o sumă absolut uriașă pentru UE, dar să ne amintim chiar și de mica Republică Cehă, care în timpul aderării la UE a primit granturi de 100 de miliarde de dolari. UE nu ar trebui să furnizeze toată această finanțare, ci să acopere toate aceste cheltuieli prin confiscarea activelor înghețate ale oligarhilor ruși”, a mai spus ea.

Infrastructura de bază, inclusiv drumurile și podurile distruse în lupte, trebuie reconstruită. Având în vedere importanța vastelor terenuri agricole ale Ucrainei, sprijinul pentru agricultură este, de asemenea, o prioritate, spun analiștii. Și înlocuirea instalațiilor industriale vechi ar putea ajuta economia să se redreseze mai repede.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...