Cât trebuie gătit, de fapt, usturoiul. Dacă îl laşi prea mult îşi pierde calităţile

Ana Anitoiu, Ana Ionescu 27.08.2021, 19:51
Cât trebuie gătit, de fapt, usturoiul. Dacă îl laşi prea mult îşi pierde calităţile

Usturoiul este unul dintre ingredientele pe care românii le preferă în mâncare sau sosuri. Însă, nu toată lumea știe să-l gătească astfel încât să nu-și piardă calitățile nutritive.

Cât trebuie gătit usturoiul, de fapt

Consumul de usturoi are numeroase beneficii pentru sănătate, printre care se numără: prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, reglarea tranzitului intestinal, prevenirea cancerului și vindecarea infecțiilor cu streptococi, precum și combatarea unor afecțiuni genitale.

Însă, toate aceste beneficii pot fi ratate în cazul în care prepararea usturoiului se face greșit. Ca să iasă totul perfect, indiferent de felul de mâncare sau sosul în care va ajunge acest ingredient, el trebuie să fie zdrobit și gătit doar trei minute.

Atenție! Cel mai bun usturoi, indiferent de planurile culinare, este cel românesc de mărime mică. Dacă atunci când este strâns ușor între degete, textura sa este tare, el este gata să intre în presa de usturoi sau în mojar.

Cat trebuie gatit, de fapt, usturoiul. Daca il lasi prea mult isi pierde calitatile
Usturoi

Rețetă mujdei de usturoi cu roșii coapte

Unul dintre modurile în care poate fi servit usturoiul ca să aducă atât savoarea la masă cât și calități nutritive este într-un mujdei cu roșii coapte. Este nevoie de doar câteva ingrediente: 4 – 5 roșii cherry, verdeață cum ar fi busuiocul, 2 – 3 linguri apă minerală și pastă de usturoi.

Pasta de usturoi se face foarte ușor. Se pun două căpățâni de usturoi curățate și tăiate bucăți în mojar și se presară o linguriță de sare. Se pisează bine, după care se adaugă puțin câte puțin două linguri de ulei de floarea soarelui, amestecând energic, până când se încorporează. Rezultatul va avea un aspect cremos, de culoare albă. Se pot adăuga și câteva picături de zeamă de lămâie sau oțet.

Când pasta e gata de folosit, se pun roșiile la prăjit într-o tigaie tip grill din fontă, în puțin ulei, și se rumenesc puțin pe fiecare parte. Apoi, se iau de pe foc și se zdrobesc cu o furculiță. Pielițele se aruncă.

După aceea, se amestecă pulpa de roșii cu pasta de usturoi. Se poate adăuga apă minerală sau ulei de măsline și sosul este gata de servit lângă pește la grătar sau alte feluri de mâncare.

Pentru cei care preferă sosurile albe, soluția este extrem de simplă. Se amestecă pasta de usturoi pregătită după pașii menționați mai sus cu 250 de mililitri de smântână fermentată sau iaurt gras, amestecând ușor, până când se încorporează bine cele două ingrediente. Acest tip de mujdei merge de minune lângă orice tip de friptură, dar și cu legume. Vezi AICI cum se pregătește salata de vinete cu roşii şi usturoi!