Cât trăiește o broască țestoasă? Durata medie de viață în funcție de specie

Emanuela Pană 11.01.2023, 17:31
Cât trăiește o broască țestoasă? Durata medie de viață în funcție de specie

Nu este un secret că țestoasele sunt cunoscute pentru că trăiesc mai mult decât multe numeroase alte animale de companie. Durata de viață a acestor animale variază foarte mult în funcție de specie. Așadar, cât trăiește o broască țestoasă? Poate că vă amintiți răspunsul broaștei țestoase de mare Crush din filmul Disney „În căutarea lui Nemo“: „O sută cincizeci de ani, amice, și încă sunt tinere“.

Cele mai longevive animale ale planetei

Pentru proprietarii de animale de companie, iubitorii de acvariu și de natură, broaștele teștoase sunt un spectacol de admirat, cu carapace complicate și o durată lungă de viață. Teștoasele există într-o varietate de culori, forme, mărimi și specii.

Glisoarele cu urechi roșii, broaștele țestoase africane și broaștele țestoase comune sunt animale de companie tipice pentru casă, în timp ce broaștele țestoase din Galápagos, care se numără printre cele mai mari broaște țestoase din lume, sunt o minune văzută doar în sălbăticie.

În timp ce speranța medie de viață a oamenilor este de peste 70 de ani, unele animale trăiesc mult mai mult. Rechinii din Groenlanda, balenele bowhead, crapul japonez (koi), meduza turritopsis nutricula și aricii de mare roșii pot trăi sute de ani. Se știe, de asemenea, că un tip de scoică numit quahog oceanic trăiește peste 500 de ani!

Cât trăiește o broască țestoasă?

Broaștele țestoase sunt considerate cele mai longevive vertebrate ale planetei, cea mai „bătrână“ țestoasă (Jonathan) împlinind 190 de ani pe 4 decembrie 2022. După cum aminteam și mai sus, speranța de viață a unei broaște țestoase depinde foarte mult de specie.

Cat traieste o broasca testoasa
Cat traieste o broasca testoasa

Unele specii pot trăi doar 10-20 de ani în captivitate, în timp ce altele pot trăi până la 150 de ani. În general, majoritatea speciilor de broaște țestoase pot trăi până la 50 de ani dacă li se oferă îngrijire adecvată, relatează PetMD. Cele mai multe țestoase ar trebui, în mod ideal, să trăiască mai mult în captivitate decât în sălbăticie.

Cu toate acestea, atunci când sunt ținute ca animale de companie, țestoasele sunt, de obicei, greu de îngrijit. Un mediu necorespunzător și o dietă deficitară în nutrienți au adesea ca rezultat broaște țestoase bolnave, slăbite și cu o durată de viață extrem de scurtă. De aceea, este important să cercetați fiecare specie și să lucrați îndeaproape cu un medic veterinar pentru a le satisface nevoile specifice.

Mai jos sunt prezentate câteva specii de broaște țestoase și durata lor aproximativă de viață:

  • Broasca țestoasă-cutie: între 20 și 50 de ani;
  • Broasca țestoasă cu urechi roșii: între 15 și 30 de ani;
  • Broasca țestoasă comună (sau Țestoasa hărtă de nord): între 15 și 25 de ani;
  • Broasca țestoasă pictată: între 25 și 50 de ani;
  • Broasca țestoasă leopard: 100 de ani sau mai mult;
  • Broasca țestoasă grecească: 100 de ani sau mai mult;
  • Broasca țestoasă de uscat: între 70 și 100 de ani;
  • Broască ţestoasă africană pintenată: 30-50 de ani în general, până la 120 de ani;
  • Broască țestoasă rusească: între 50 și 100 de ani;
  • Broasca țestoasă aligator: 20-70 de ani;
  • Broasca țestoasă de noroi: 10-15 ani;
  • Broasca țestoasă mediteraneană: 50-100 de ani;
  • Broasca țestoasă egipteană: 70-100 de ani;
  • Broasca țestoasă cu pete: posibil peste 100 de ani.

Vezi și: Cât trăiește o pisică de fapt. Care este cea mai bătrână pisică din lume

Ce face ca unele broaște țestoase să trăiască mai mult decât altele?

Speciile mai mari de broaște țestoase trăiesc mai mult decât speciile mai mici. Cu toate acestea, chiar și testoasele de dimensiuni mai mici pot trăi între 15 și 25 de ani, fiind considerate un angajament pe termen lung pentru părinții animalelor de companie.

Cat traieste o broasca testoasa
Factori care influenteaza durata de viata a unei testoase

Când vine vorba despre longevitatea broaștelor țestoase, genetica joacă un rol important, deoarece acestea pot suferi de cancer, precum și de alte boli care le scurtează durata de viață. Cu toate acestea, este mult mai probabil ca îngrijirea necorespunzătoare să cauzeze probleme în cazul țestoaselor ținute în captivitate.

Fiecare specie de broască țestoasă are nevoi caracteristice, cum ar fi:

  • Dieta;
  • Temperatura și umiditatea;
  • Calitatea apei;
  • Suplimentarea cu vitamine;
  • Expunerea la lumina UV;
  • Dimensiunea locuinței.

Dacă veți cerceta diferite specii de broaște țestoase, veți observa că acestea provin dintr-o varietate de medii. Unele animale sunt adevărate creaturi ale deșertului, în vreme ce altele își trăiesc întreaga viață în apă.

Aceste diferențe îi pot ajuta pe proprietarii de animale de companie să se orienteze către o specie care să se potrivească cel mai bine situației lor de viață. Broaștele țestoase de deșert, cum ar fi Sulcata, se pot descurca bine trăind afară în zonele calde ale țării, dar ar avea nevoie de un habitat interior în părțile reci.

Broaștele țestoase din captivitate cedează adesea în urma unor boli legate de îngrijire. Ele prezintă frecvent deficiențe de vitamina A și calciu din cauza alimentației sărace și a iluminării necorespunzătoare. În captivitate pot dobândi cu ușurință abcese și paraziți, pe lângă infecțiile virale și bacteriene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...