Cât timp trebuie să stea carnea de miel la baiț pentru a absorbi toate mirodeniile

Emanuela Pană, Alexandrina Toader 23.04.2021, 09:16

Pentru mulți dintre noi, când spui Paște, spui implicit friptură de miel – tradiția acestui preparat păstrându-se până în zilele noastre. Carnea de miel este un deliciu al sărbătorilor pascale, fapt pentru care este prima care dispare din magazine în această perioadă. Este puternic aromată, iar frăgezirea și marinarea ajută la absorbirea mirodeniilor. Există mai multe rețete de baiț pentru miel, iar noi ne-am hotărât să vă prezentăm două care au un aport semnificativ în gusul și aromele finale ale preparatului. Află, în continuare, cum scoți din anonimat orice masă de Paște.

Cât timp trebuie să stea carnea de miel la baiț

Se știe deja că la români nu există Paște fără friptură de miel, iar pentru că au mai rămas doar câteva zile până ce voi, gospodinele, veți da startul maratonului de gătit, ne-am gândit să vă venim în ajutor cu două rețete de baiț pentru miel.

Unele persoane evită să consume acest tip de carne din cauza mirosului specific menținut uneori după gătire, însă, bucătarii sunt de părere că persoanele care nu agrează carnea de miel nu au mâncat un preparat făcut de o mână pricepută. Noi venim cu câteva sfaturi utile, pentru a fi chiar voi „mâna pricepută“.

Așadar, haideți să aflăm împreună cum se „execută“ un baiț ca la carte și cât timp trebuie să stea carnea la marinat pentru a obține cea mai gustoasă și fragedă friptură de miel.

1. Varianta grecească de baiț pentru miel

Ingrediente pentru marinată de miel:

  • zeama de la 2 lămâi;
  • 1/4 cană (60 mililitri) de ulei de măsline;
  • 2 căței de usturoi, tocați;
  • 1 linguriță de cimbru proaspăt;
  • 2 lingurițe de oregano proaspăt, tocat aproximativ;
  • 1 frunză de dafin;
  • 1 linguriță de sare de mare;
  • 1 linguriță de piper negru proaspăt măcinat.

Cei doi pași:

  • Se pun toate ingredientele într-un bol, se combină și se amestecă bine, până ce se obține o compoziție omogenă. Această marinată se utilizează pentru toate bucățile de carne de miel.
  • Bucățile mici de carne de miel se marinează pentru 4-5 ore, iar bucățile mari, cum ar fi, spre exemplu, piciorul de miel, ar trebui lăsate la marinat pentru cel puțin 8 ore sau, și mai bine, peste noapte.

2. Baiț pentru carnea de miel cu mentă 

Ingrediente pentru marinată mentolată:

  • 2 linguri de zahăr brun;
  • zeama și coaja rasă de la 1 lămâie;
  • 125 mililitri de ulei de măsline;
  • 8 linguri de oțet balsamic;
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți;
  • 4 linguri de frunze de mentă tocate.

Pași pentru a prepara marinata mentolată:

  • Se amestecă într-un bol zahărul, sucul de lămâie și coaja rasă de lămâie. Se adaugă oțetul balsamic și se condimentează cu sare și piper negru proaspăt măcinat.
  • Se amestecă totul bine până ce se dizolvă zahărul, după care se adaugă usturoiul și menta, amestecându-se din nou. Se lasă carnea la marinat în sosul obținut pentru 60 de minute sau peste noapte, la frigider.

Citește și: Secretul vopsitului ouălor de Paște. Cum obții complet natural cele mai frumoase forme și culori vii

Cum faci cea mai bună friptură de miel

În apropierea sfintei sărbători a Învierii Domnului, am pregătit pentru voi câteva sfaturi pentru a obține un delicios preparat de Paște. Carnea de miel nu doar că este una dintre cele mai gustoase cărnuri, dar are puține calorii și este bogată în acizi grași, fier, seleniu, zinc (100 g de carne de miel conţine 40% din doza zilnică recomandată de zinc) şi complexul de vitamine B.

Cât timp trebuie să stea carnea de miel la baiț pentru a absorbi mirodeniile
Cât timp trebuie să stea carnea de miel la baiț pentru a absorbi mirodeniile

Cum alegi corect carnea de miel

  • carnea proaspătă are o culoare rozalie;
  • produsul nu trebuie să miroasă;
  • mielul trebuie să aibă peste 10-12 kg;
  • carnea trebuie să fie elastică şi să nu fie lipicioasă;
  • grăsimea de miel este tare, uscată, sfărâmicioasă şi albă;
  • organele să nu aibă pete sau noduli.

Cum pregătești carnea pentru friptură

  • cantitatea de baiț (marinată) trebuie să fie suficientă pentru îmbăierea cărnii de miel;
  • se așează carnea de miel într-un vas de preferat mai întins, cele yena sunt excelente;
  • se toarnă baițul peste carne și se sigilează vasul cu o folie de plastic sau de aluminiu, ori se etanșeizează cu un capac. Procedând astfel, „forțezi“ aromele să se fixeze în carne;
  • se pune vasul cu carne la frigider;
  • carnea ar trebui să fie pusă în baiț cu o zi înainte de a fi dată la cuptor, pentru că astfel veți avea timp să o întoarceți cu câteva ore înainte de a o găti și va fi pătrunsă mai bine de marinată;
  • în cazul în care nu dispuneți de prea mult timp, lăsați carnea la marinat cel puțin 2-3 ore.

Poftă bună!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI