Cât timp trebuie să lași să se odihnească aluatul pentru cozonac

Daria Petrescu 20.04.2021, 08:57
Cât timp trebuie să lași să se odihnească aluatul pentru cozonac

Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, așa că, gospodinele din toate zonele țării pregătesc cei mai buni cozonaci. Atunci când vine vorba despre prepararea cozonacului, lucrurile nu sunt prea complicate. Este necesar să urmezi toți pașii, pentru ca acesta să iasă perfect, mare și pufos. De-a lungul timpului s-a întâmplat ca gospodinele să împărtășească micul lor secret, pentru ca preparatul să iasă așa cum vă doriți. Cât timp trebuie să lași să se odihnească aluatul pentru cozonac

Cât timp trebuie să lași să se odihnească aluatul de cozonac

Pentru a face un cozonac așa cum nu s-a mai văzut, trebuie să țineți cont de anumite aspect legate de ingredientele pe care le folosiți. Astfel că, acestea trebuie să fie lăsate la temperatura camerei.

De exemplu făina, care este unul dintre cele mai importante ingrediente. Trebuie lăsată la temperatura camerei nu doar câteva ore, ci 2 sau 3 zile. Aceasta se Se ţine la căldură, nu la rece, căci altfel va fi greu de frământat.

De asemenea, restul ingredientelor care se folosesc la cozonac trebuie ţinute la temperatura camerei înainte de a fi introdse în aluat.

De asemenea, un rol important îl are drojdia. Aceasta trebuie pusă cu măsură, pentru ca preparatul să nu capete un miros greu. În cazul în care puneți prea puțină drojdie, cozonacul va ieși prea pufos și crește foarte mult.

După ce a fost frământat, aluatul se lasă apoi la dospit pentru perioadă cuprinsă între 2 şi 12 ore. Acest lucru,  în funcţie de cât l-aţi frământat, dar şi de temperatura camerei în care îl ţineţi.

Rețetă de cozonac cu nucă, rahat și cacaua

Ingrediente:

Pentru aluat de cozonac aveți nevoie de:

-un kilogram de făină

-500 ml lapte

-coaja de la o lămâie

-4 ouă

-sare

-250 grame zahăr

-50 ml ulei

-50 grame unt

-50 grame drojdie proaspătă

Ingrediente pentru umplutură:

-3 linguri de cacao

-150 gr zahăr

-4 albușuri

-100 g stafide

– o fiolă cu esență de rom

-250 de gr de rahat tăiat cubulețe

-250 gr de nucă

Mod de preparare

– toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei

– Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț. Lăsați conținutul obținut înr-un loc cald, până ce cantitatea se dublează

– se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc

-laptele se încălzește și se adaugă peste gălbenușuri

-toată compoziția se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul

-adăugați esența de rom, coaja de lămâie și portocală

Pasul 2

Puneți făina cernută de 3 ori într-un fas și faceți o gropiță în mijloc. Acolo adăugați laptele și maiaua. Apoi, frământați până se încorporează tot. Acoperiți aluatul și lăsați-l la crescut în jur de 45 de minute. Locul trebuie să fie unul călduros.

Următorul pas este să bateți albușurile cu zahăr. Adăugați nuca și cacaua, apoi amestecați compoziția. După ce aluatul a crescut suficient, îl împărțiți în două și le așezați în tăvi. Cozonacul poate fi în funcție de modelul ales: simplu sau împletit.

Se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute. Băgați aluatul în cuptor aproximativ 45 de minute.

 

Urmăriți Impact.ro și pe