Cât timp trebuie să fierbi arpacașul pentru o colivă perfectă. Foarte puțini știu acest secret

Stan Filon 15.04.2021, 12:07
Cât timp trebuie să fierbi arpacașul pentru o colivă perfectă. Foarte puțini știu acest secret

Multe gospodine care vor să facă pomană nu știu exact cât timp trebuie să fierbi arpacașul pentru o colivă perfectă. Coliva este ca mai importantă atunci când vine vorba de pomană. Chiar dacă bucatele sunt mai puține sau de post, coliva este cea care se spune că ajunge la sufletele celor decedați, așa că trebuie să fie cât mai bună.

Iată cât timp se fierbe arpacașul pentru o colivă perfectă

Această rețetă de colivă este cea mai bună și cea mai simplu de făcut, fiind exact așa cum o făceau bunicii noștri, atunci când își pomeneau morții. Secretul stă în timpul pe care arpacașul trebuie să-l petreacă la fiert, deoarece de acesta depinde dacă vom face sau nu o colivă bună.

Pentru aproximativ 300 de grame de arpacaș din grâu trebuie să folosiți un litru de apă. Oamenii de la sate au un întreg ritual pentru a fierbe grâul pentru colivă. Trebuie musai ca arpacașul să fie spălat în nouă ape reci. Ultima apă trebuie să rămână perfect curată. Dacă folosiți grâu, trebuie să știți că acesta fierbe mult mai greu, spre deosebire de arpacaș. De asemenea, grâul trebuie lăsat la înmuiat peste noapte, înainte de a-l pune la fiert. Ideal este să folosiți arpacaș din grâu, care este, de fapt, un grâu decorticat.

Cat timp trebuie sa fierbi arpacasul pentru o coliva perfecta
Cat timp trebuie sa fierbi arpacasul pentru o coliva perfecta

Ingrediente pentru colivă:

  • 300 de grame de arpacaș din grâu
  • un litru de apă rece
  • sare
  • 200 de grame de zahăr
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
  • 150 de grame de nucă măcinată
  • 100 de grame de nucă tăiată
  • 50 de grame de stafide înmuiate în esență de rom
  • coajă rasă
  • de lămâie

Ingrediente pentru decor:

  • nucă măcinată fin
  • bomboane mici și colorate
  • cacao
  • miez de nucă

Cum se prepară coliva

După ce a fost spăat în nouă ape, arpacașul se pune a fiert într-o oală mare.Când vedem că începe să fiarbă, adăugăm sarea. Se va face pușină spumă, pe care trebuie să o îndepărtăm cu un spumar. Apoi dați focul mic, acoperiți oala cu un capac și lăsați arpacașul să fiarbă. Amestecați din când în când, ca să nu se lipească de fundul oalei.

Procesul de fierbere durează aproximativ 40 de minute. Veți ști că este gata, atunci când veți vedea că toată apa s-a evaporat. Se adaugă zaharul și se mai fierbe câteva minute. Stingem focul și lăsăm arpacașul să se răcească, poate chiar peste noapte.

Răsturnați arpacașul fiert într-un castron, puneți coaja de lămâie rasă peste el, adăugați nuca măcinată, cât și nuca tăiată la cuțit, zahărul vanilat și stafidele înmuiate în esența de rom. Amestecați foarte bine compoziția și puneți-o într-o formă de tort sau modelați-o pe un platou, după cum doriți. Deasupra puneți nucă măcinată fin, apoi se ornează cu bomboane și bucăți de nucă, pe care le fom folosi pentru a forma o cruce, asta în cazulîn care nu avem acea formă specială de cruce. Dacă avem o formă de cruce, putem foarte bine să formăm crucea de pe colivă cu puță pudră de cacao.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI