Cât timp se poartă mărțișorul pentru a aduce noroc. Tradiția venită de la strămoșii noștri

Nicu Stan 01.03.2021, 11:47
Cât timp se poartă mărțișorul pentru a aduce noroc. Tradiția venită de la strămoșii noștri

Cât timp se poartă mărțișorul pentru a aduce noroc. Tradiția este venită de la strămoșii noștri. Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine tot anul, citește în articolul de mai jos.

Totul despre mărțișor. Ce reprezintă, cum se poartă și ce rol benefic joacă cel ce vestește primăvara

S-a aflat cât timp se poartă mărțișorul pentru a aduce noroc. Tradiția venită de la strămoșii noștri arată că trebuie îndeplinite mai multe lucruri pentru sănătate și spor în tot anul ce vine.

Pe timpuri, mărţişorul se lega la mâinile sau de gâtul copiilor, pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul la începutul primăverii.

De ce șnurul trebuie să fie colorat alb cu roșu

Azi,  de 1 martie, fetele şi femeile poartă mărţişoare făcute din şnur, împletit din două fire de culori diferite, alb și roșu, cu ciucuri, la care se atașează un bănuţ sau o cruce mică.

Legenda arată că firul roşu se împleteşte cu firul alb pentru că reprezintă îmbinarea iernii cu primăvara. În plus, din 1 martie şi până în data de 9 se pun babele, iar cum va fi vremea în ziua aceea, aşa va fi şi anul celei care a fost aleasă babă.

Mărțișorul este un fel de amuletă. Cum trebuie purtat

Simion Florea Marian, folclorist, scria că mărţişorul serveşte celor care îl poartă „ca un fel de amuletă„, dar cine doreşte ca acesta să aibă efectul dorit „trebuie să-l poarte cu demnitate„.

Astfel, în zilele noastre, Mărţişorul se poartă pentru o perioada de timp bine determinată. Astăzi, Mărțișorul nu mai este atârnat la gât ca pe vremuri, ci la încheietura mâinii, sau este prins în piept, cu încrederea că toate dorinţele celei ce îl poartă se vor împlini.

Ce reprezintă albul

Combinaţia de alb şi roşu nu este altceva decât expresia vizuală a relaţiei dintre om şi mediu sau de viaţă. Albul reprezintă lumina, puritatea, candoarea, iar roşul viaţa, fiind expresia sângelui, deci pulsare, vitalitate şi, întotdeauna, tinereţe. În firul mărţişorului se împletesc cele două semnificaţii – lumina şi viaţa.

Femeia care împletea, de obicei, cele înţelepte, transmitea şnurului, implicit celui care urma să îl poarte, acest tip de convingere – că „va avea rod”. Şi acest lucru nu se referea doar la naşterea de prunci, ci la succes, la împlinire, la realizare”, a declarat Doina Işfanoni, cercetător ştiinţific la Muzeul Satului din Capitală.

Cât timp se poartă mărțișorul

De asemenea, cercetătorul a dezvăluit cât timp trebuie purtat mărțișorul. “Cât se poartă mărţişorul? – Se spune că Dochia ar fi tors pentru prima dată firul alb şi rosu, simbolizând, în acest fel, torsul timpului, deci un tors cu virtuţi ritualice. Pentru că putem împleti firul mărţişorului în orice alt moment din an, dar dacă nu este în timpul consacrat, acest lucru nu are nicio valoare şi nicio virtute.

De obicei, mărţişorul se poartă 9 zile; în unele zone ale ţării acesta se poartă până când înfloresc pomii, iar în altele până când înfloresc bujorii. Pentru că există credinţa conform căreia mărţişorul trebuie lăsat pe ceva care să-i transfere calităţile celui care l-a purtat. Astfel, el nu se „leapădă” oricum, deoarece acolo, „închis” în mărţişor, se află o parte din norocul tău. Aşa că fetele îşi lăsau mărţişoarele pe flori pentru a fi „roşii în obrăjori” ca ele. După cele nouă zile dedicate purtării mărţişorului, vin Mucenicii”, spune Doina Işfanoni.

Urmăriți Impact.ro și pe