Cât timp se păstrează carnea la congelator. Cea de porc rezistă mai mult decât mielul

Emanuela Pană 21.04.2022, 12:20
Cât timp se păstrează carnea la congelator. Cea de porc rezistă mai mult decât mielul

Cu toții ne dorim să prevenim alterarea alimentelor pe o perioadă cât mai lungă de timp, iar congelarea reprezintă unul dintre cele mai simple moduri de a face acest lucru. Mulți dintre noi știm cât putem ține carnea și restul alimentelor în frigider, însă te-ai gândnit vreodată care este timpul optim de păstrare a diferitelor tipuri de carne în congelator? Dacă nu, află în continuare.

Cât timp poate fi păstrată carnea la congelator

Poate cel mai des congelat aliment, carnea poate fi păstrată în ladă sau în congelator în funcție de tipul ei, între o lună și un an. Spre exemplu, carnea crudă se menține proaspătă o perioadă mai lungă de timp.

Cea procesată, pe de altă parte, poate fi congelată, în mod surprinzător, pentru o perioadă mai scurtă de timp. Astfel, șunca, baconul, cârnații ori crenvurștii se păstrează în cel mai răcoros „sertar“ al combinei frigorifice timp de 2 luni. Carnea gătită se lasă în congelator maxim 3 luni, mai puțin când vine vorba despre carnea de pui, care rezistă până la 4 luni.

Ca regulă generală, carenea se păstrează în congelator în jur de 3 luni. În timp ce carnea de porc și de vită „durează“ 3 luni, mielul se congelează doar 2.

Chef Cătălin Scărlătescu vine și cu câteva sfaturi pentru gospodine, un aspect important vizând timpul optim de introducere a cărnii în congelator, și anume „cât mai repede“.

„În primul rând, carnea pe care o cumpărăm gata înghețată trebuie pusă cât mai repede la congelator. Nu sunt de acord sub nicio formă ca puiul sau halca de porc să se dezghețe și apoi să fie recongelate.

În momentul în care carnea stă la temperaturi ridicate, ea dezvoltă microbi, iar dacă o pun la congelator nu mai rezistă mult. Și pot apărea acele toxiinfecții alimentare, pe care nu și le dorește nimeni“, spune celebrul bucătar.

Citește și: Obiectul din casă care îți încarcă factura la energie. Consumă pe lună cât frigiderul și congelatorul într-un an

Recomandările celor mai cunoscuți bucătari de la noi

Întrebat cât rezistă carnea la congelator, chef Florin Dumitrescu a oferit următorul răspuns: „Depinde, în funcție de tipul de carne. Peștele, viscerele: ficățeii, pipotele, să fie ținute maxim o lună și jumătate.

Puiul, maxim trei luni, iar carnurile mai grase, cum sunt porcul și vita, maxim șase luni. Carnea tocată are o durata foarte scurtă, pentru că suprafața de contact cu aerul este mare, nu aș păstra-o mai mult de o lună, o lună și jumătate“. 

Cat timp rezista carnea la congelator in functie de tipul ei
Cat timp rezista carnea la congelator in functie de tipul ei

La rândul său, chef Sorin Bontea ne spune cum trebuie să procedăm dacă am cumpărat carne proaspătă și vrem să o congelăm.

„În primul rând, tai carnea în bucăți mai mici, pentru că atunci când vreau să o gătesc să decongelez exact cât îmi trebuie. Iar înainte de a băga la rece carnea, o spăl ca să formeze deasupra un strat de gheață care să o protejeze.

Iar carnea trebuie bine înfoliată, în așa fel încât să acopere toată suprafață cărnii, să nu aibă nicio porțiune contact cu aerul. Și ar fi bine să nu deschidem ușa congelatorului 2-3 zile ca să apuce să se congeleze“, recomandă Bontea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...