Cât timp poți să păstrezi maioneza de casă în frigider. Trucul la care trebuie să apelezi imediat după ce ai preparat-o

Anca Manolica 27.09.2022, 18:04
Cât timp poți să păstrezi maioneza de casă în frigider. Trucul la care trebuie să apelezi imediat după ce ai preparat-o

Maioneza din comerț nu se va strica rapid, deoarece unele ingrediente ajută acest produs să rămână comestibil timp de mai multe săptămâni. Nu același lucru se poate spune, însă, și în cazul cele preparate în casă. Aceasta nu va rezista la fel de mult timp niciodată. Iată cam cât timp mai poate fi ea păstrată la frigider după ce a fost făcută.

Cât timp poți să păstrezi maioneza făcută în casă la frigider

Maioneza, foarte răspândită în toată România, este un sos emulsionat la rece, preparat în principal din ouă întregi bătute și ulei, asezonat cu sare, suc de lămâie și muștar. Acest faimos dressing este esențial pentru salata boeuf, ouă umplute și multe alte rețete.

Termenul de valabilitate al acesteia depinde de modul în care este depozitat și de tipul de maioneză. Cea ambalată în comerț poate rezista destul de mult timp în frigider, deoarece conține ingrediente și conservanți de lungă durată. În schimb, cea făcută în casă nu va fi la fel de rezistă.

Câte zile rezistă cea preparată în casă

În timp ce maioneza industrială poate rămâne deschisă în frigider timp de aproximativ 4 sau 5 săptămâni, cea făcută în casă poate rezista maximum 7 zile. Diferența este că aceasta din urmă nu conține conservanți, așa că, chiar dacă o păstrezi într-un borcan ermetic în frigider, nu va rezista în condiții bune mai mult de o săptămână.

Maioneză făcută în casă
Maioneză făcută în casă

Specialiștii subliniază că acest sos trebuie lăsat la temperatura camerei timp de aproximativ 4 până la 8 ore după ce a fost preparat și înainte de a fi pus la frigider, deoarece acest pas va ajuta acidul din maioneză să omoare orice bacterie care ar fi putut fi în gălbenușul de ou. După ce este refrigerată, nu trebuie lăsată afară mai mult de câteva ore, pentru că se va deteriora prematur.

Un truc pentru a-i prelungi durata de valabilitate este să îi adaugi puțin zer de iaurt și să o lași să stea la temperatura camerei timp de câteva ore. Enzimele activate din zer vor contribui la îmbunătățirea duratei sale de conservare. Totodată, pe lângă faptul că ar trebui pusă într-un borcan etanș, închis ermetic, ar fi indicat să o ții pe un raft din frigider și nu pe ușă, deoarece temperatura variază mai mult aici atunci când aceasta este deschisă și închisă.

Nu uitați, de asemenea, să folosești întotdeauna ustensile curate, pentru a nu contamina mâncarea sau a nu strica maioneza. Dacă observi schimbări în aspectul, textura, mirosul și gustul sosului, aruncă-l: consumul de maioneză stricată poate provoca intoxicații alimentare grave!

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...