Cât se ţine carnea la congelator. Timpul e mai scurt decât credeai, apoi trebuie aruncată

Andra Daoud 04.05.2022, 09:07
Cât se ţine carnea la congelator. Timpul e mai scurt decât credeai, apoi trebuie aruncată

Congelatorul este varianta ideală pentru a păstra prospețimea alimentelor cât mai mult timp. Atunci când sunt înghețate, alimentele își prelungest perioada de valabilitate și rezistă câteva luni bune, putând fi consumate fără probleme după aceea. Trebuie să știți însă că acestea nu ar trebui să fie ținute la congelator la nesfârștit și că, în ciuda faptului că sunt păstrate la temperaturi scăzute, tot își pot pierde valabilitatea.

Cât se poate păstra carnea la congelator

Carnea, verdețurile, legumele și fructele pot fi stocate în congelator, pentru a ne bucura de prospețimea lor timp îndelungat. Fiecare tip de alimente are o anumită perioadă de valabilitate la temperaturi sub 0 grade, iar aceasta este scrisă de obicei și pe interiorul congelatorului. Dintre toate alimentele, carnea poate fi ținută cel mai mult la congelator. Perioada variază însă în funcție de tipul de carne și nu ar trebui să fie depășită.

Carnea de porc, de exemplu, poate fi păstrată la congelator pentru maximum 6 luni. Carnea de vită și de miel are o perioadă de congelare ceva mai îndelungată: 9 luni, în timp ce carnea de pasăre (pui și curcan) se poate păstra cel mai mult în congelator: până la 12 luni. Vorbim despre carne proaspătă, pentru că în cazul cărnii procesate, lucrurile se schimbă puțin. Mezelurile, cârnații, carnea afumată, șunca etc pot fi păstrate la congelator maximum 2 luni.

Cat se tine carnea la congelator. Timpul e mai scurt decat credeai, apoi trebuie aruncata
Carnea poate fi pastrata la congelator o perioada limitata

Cât se poate ține peștele la congelator

În ceea ce privește peștele și fructele de mare, acestea sunt alimente care se pot altera destul de ușor și este important de știut că pot fi ținute la congelator pentru maximum 6 luni, iar în unele cazuri 12 luni. Perioada poate fi însă și mai scurtă, în funcție de tipul de pește.

Astfel, peștele gras, precum somonul, șalăul, macroul etc poate sta la congelator maximum 2-3 luni, în timp ce peștele slab se poate păstra înghețat până la 6 luni. Peștele afumat, în schimb, nu poate fi ținut la congelator mai mult de 2 luni. Fructele de mare pot sta puțin mai mult la congelator: creveții și calamarul până la 6 luni, homarii și racii în jur de 10-12 luni, iar scoicile 3 luni.

Perioade mai mici de congelare au fructele, legumele și produsele lactate. În ceea ce le privește pe primele două, de obicei sunt puse la congelator pentru ca oamenii să se bucure de aroma lor și în afara sezonului. Perioada de congelare nu ar trebui să depășească 12 luni în cazul fructelor și legumelor. Dacă veți congela fructe de pădure, de exemplu, le veți folosi până când vine sezonul lor din nou sau le veți arunca.

Brânzeturile pot fi păstrate la congelator în funcție de gradul de maturare: cu cât este mai mare, cu atât brânza are o perioadă de valabilitate mai mare. În timp ce brânza proaspătă, de vaci, trebuie consumată după maximum o lună de la congelare, parmezanul și alte brânzeturi maturate pot fi păstrate la congelator până la 6 luni.

 

Urmăriți Impact.ro și pe