Cât riscă românii să plătească pentru nepurtarea măștii în spații închise. Amenzi usturătoare

Andrei Cezar 22.05.2020, 20:15

În starea de alertă este obligatorie purtarea măștii în spațiile închise. Sancțiunile pentru nerespectarea acestei reguli sunt cuprinse între 500 și 2500 de lei. Agentul de poliție care aplică amenda poate fi înduplecat de contravenient printr-un comportament corespunzător și neconflictual.

Amenzi usturătoare pentru românii fără mască în spațiile închise

Potrivit liderului Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, agentul care aplică amenda pentru nepurtarea măștii de protecție, în spațiile închise, poate aprecia care este cuantumul amenzii pe care o primește persoana, în funcție de comportamentul acesteia.

„El ce face ca să stabilească? Se uită la contravenient: e în vârstă, nu are antecedente, a avut un comportament corect, recunoaşte fapta. Când discut cu el aceste lucruri şi analizez, de ce să-i dau omului 2.500 lei, îi dau minimul, 500 lei”, a declarat Dumitru Coarnă, pentru Mediafax.

Diferența dintre minim și maxim este mare. De aceea, amenda poate fi direct proporțională cu atitudinea contravenientului față de agenții de poliție.

Cât riscă românii să plătească pentru nepurtarea măștii în spații închise. Amenzi usturătoare
Cât riscă românii să plătească pentru nepurtarea măștii în spații închise. Amenzi usturătoare

Cum stabilesc oamenii legii cuantumul amenzilor

În acest context, dacă persoana prinsă fără mască este recalcitrantă, nu recunoaște că a greșit, ori nu se legitimează, aceste situații pot constitui circumstanțe agravante și i se va aplica cuantumul maxim prevăzut de lege, adică 2500 de lei.

La polul opus sunt situațiile în care omul își recunoaște vina, comportament pentru care ar putea primi minimul amenzii, adică 500 de lei, sau chiar un avertisment.

„Dacă omul vine şi spune: „Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară” înseamnă circumstanţe atenunate şi poliţistul poate să-mi aplice chiar avertisment. Atenţie mare, poliţistul poate să aplice şi avertisment conform OG 2/2001”, a mai explicat Coarnă.

Trebuie menţionat că în 15 zile de la comunicarea procesului verbal corespunzător se poate plăti jumătate din amendă.

Purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile închise, mijloacele de transport în comun și la metrou, începând cu data de 15 mai, atunci când România a intrat în starea de alertă. Durata acesteia este de 30 de zile și cu posibilitate de prelungire pentru încă 30.

Urmăriți Impact.ro și pe