VIDEO EXCLUSIV

Cât pierdem din contribuții la pensie din cauza devalorizării banilor? Octavian Bădescu: „Există o diferență medie a circa 1 kilogram de aur”

Gabriela del Pupo 07.02.2023, 09:00
Cât pierdem din contribuții la pensie din cauza devalorizării banilor? Octavian Bădescu: „Există o diferență medie a circa 1 kilogram de aur”

De fiecare dată când se vorbește despre mărirea punctului de pensie se aduce aminte de argumentul corelării cu rata inflației. Însă puterea de cumpărare, mai ales în această perioadă, continuă să scadă, și chiar dacă nu avem credite la bănci, am putea avea de suferit în urma politicilor duse de băncile centrale de a suplimenta masa monetară de pe piață, un exemplu concludent fiind contribuțiile la pensie. În cadrul Interviurilor Impact.ro economistul Octavian Bădescu a venit cu un calcul inedit care arată că un contribuabil la sistemul de pensii obligatoriu, pierde echivalentul unui kilogram de aur până a putea folosi banii cu care a cotizat la acest sistem.

„Cum se fură timpul oamenilor, am făcut un calcul, cât primești, când tu contribui 30-35 de ani”

Octavian Bădescu analizează în cartea sa „Timpul, resursă și monedă” teoria unui calcul care să excludă banul ca unică formă de a recompensa timpul dedicat unui anumite entități, stat sau angajator. În cadrul acestei analize se pune problema recompensei pe care ar trebui să o primească cei care se retrag de pe piața muncii, prin urmare nu mai au la dispoziție timp pe care să îl utilizeze în folosul celor dispuși să plătească pentru el. Economistul spune că sistemul actual de pensii nu este echitabil pentru cei care au contribuit timp de mai bine de trei decenii, când puterea de cumpărare era alta.

„Cum se fură timpul oamenilor, am făcut un calcul, cât primești, când tu contribui 30-35 de ani, durata medie de contribuție la Pilonul I de pensii, vs cât primești în valoare nominală, în cei 5-10 ani pe care îi mai ai tu ca speranță de viață de pământ, asta e în medie, după ce te pensionezi, nu vorbesc de pensiile speciale aici, ci de omul de rând, o să vezi că primești nominal mult mai puțin decât ai contribuit.

Și dacă mai ponderezi chestia aceasta și cu puterea de cumpărare, cât puteai să cumperi la momentul contribuției, câte grame de aur, câți metri cubi de gaze, câți barili de țiței, cu ceea ce tu renunți la consum, bagi în contribuția obligatorie, vs puterea de cumpărare, există o diferență medie, pe fiecare cetățean în România, echivalentul a circa 1 kg de aur.

Cine sunt beneficiarii acestui sistem, statul și pensiile speciale, și alții care au astfel de beneficii. Sunt aceste inechități, care nu sunt naturale, oamenii nu sunt egali, nu se nasc egali și pe urmă și în evoluția lor, există un ecart natural, se nasc în diverse familii, locuri geografice, au diverse trăsături, abordează partea de educație în diverse modalități, nu este o problemă.”, spune invitatul nostru.

Prin simple acțiuni de depozit și credite chiar și băncile comerciale contribuie la mărirea masei monetare, primul element din lanțul care duce la devalorizarea monedei.

„Să nu crezi că afacerile dacă dau faliment dau pentru că ești tu prost”

De altfel și până la ieșirea din activitate comparativ cu alte decenii un angajat sau chiar un antreprenor ajunge să muncească din ce în ce mai mult pentru aceleași rezultate, crede invitatul nostru. Condițiile de creditare atât pentru a deschide o afacere proprie cât și pentru a achiziționa o casă sau un alt bun necesar dezvoltării, sunt din ce în ce mai restrictive și implică riscuri din ce în ce mai mari pentru cei care se încumetă la astfel de demersuri. Un exemplu îl trăiesc chiar în aceste momente toți cei care sun t nevoiți să plătească și dublul dobânzii la creditele de la bancă față de anii anteriori.

„Sistemul este eronat doar că el trebuie corectat, capacitatea guvernelor de a face expansiune monetară din nimic. Această avere este legitimă? Este legală, dar este legitimă moral? Mă strădui să explic pe mintea omului de rând, fără formule, de ce se întâmplă anumite lucruri. Să nu crezi că afacerile dacă dau faliment dau pentru că ești tu prost, când au pornit, pe vremea lui Adam Smith, acum 250 de ani nu dădeau faliment, atât de multe ca acum.

Acum au ajuns, nu pentru că sunt oamenii mai proști, ci pentru că succesul lor este influențat decisiv de accesul la finanțare și de condițiile finanțării. Și în care sunt avantajați cei mari deja.

Unde o să ajungem? la un monopol, cine va deține pământul? O singură bancă centrală? Si noi vom fi sclavi, noi suntem deja într-o situație de cvasi-sclavie, acum vorbim de creșterea vârstei de pensionare și de tot felul de chestii. Asta înseamnă că mă obligi să fac cu timpul meu ceea ce vor alții, asta se numește sclavie. Acestea sunt marile probleme ale omenirii.”, spune Octavian Bădescu.

INTERVIUL INTEGRAL

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...