Cât măsoară stratul de zăpadă la Bâlea Lac. Anunț important pentru românii care vor să ajungă aici

Cătălina Burghelea 10.11.2021, 11:50
Cât măsoară stratul de zăpadă la Bâlea Lac. Anunț important pentru românii care vor să ajungă aici

A nins ca în povești la Bâlea Lac, în Munții Făgărașului. Stratul de zăpadă este consistent, așa că turiștii care vor veni în următoarele zile trebuie să țină cont de recomandările meteorologilor.

Cât măsoară stratul de zăpadă în stațiunea Bâlea Lac

Situată în mijlocul uneia dintre cele mai frumoase regiuni montane din Carpați, Bâlea Lac este vizitată, an de an, de sute de mii de turiști veniți din toate colțurile țării. Fiind direct accesibilă din legendarul drum Transfăgărășan, la o altitudine de 2034 de metri deasupra nivelului mării, stațiunea oferă priveliști de vis și momente memorabile. Zona are vedere asupra lacului Bâlea, care are o suprafață de 4,6 ha, cât și către lanțurile muntoase din jur. Pentru iubitorii de zăpadă, la Bâlea Lac a nins considerabil.

Ce trebuie să știi, dacă plănuiești o excursie pe Transfăgărășan

Stratul de zăpadă a ajuns la 21 de centimetri, la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, din Munţii Făgăraşului. Accesul se poate face doar cu telecabina, anunță meteorologii.

Turiştii care doresc să se bucure de peisajul alb pot ajunge cu mașinile pe Transfăgărăşan, până la Bâlea Cascadă, de unde se pot urca folosind transportul pe cablu.

Turiștii se pot bucura de priveliști superbe cu telecabina

Persoanele interesate să ajungă la Bâlea Lac, în următoarele zile, pot accesa site-ul http://balealac.ro/telecabina/ sau pot suna la numărul de telefon 0725.210.610. Telecabina funcţionează minim cu 10 persoane, potrivit spuselor proprietarilor. În ceea ce privește costurile, un adult va achita 40 de lei ca să urce cu telecabina până la Bâlea Lac, iar ca să coboare de acolo la Bâlea Cascadă va achita încă 40 de RON. În schimb, copiii cu vârstele între 2 şi 12 ani vor achita jumătate din tariful adulţilor, adică un drum dus-întors cu telecabina costă 40 de lei.

Telecabina de la Bâlea Lac străbate un traseu pe cablu pe o distanţă de 3.700 de metri, zilnic, între orele 9,00 şi 17,00, doar când condiţiile meteo permit acest lucru. Şi în staţiunea Păltiniş, zăpada măsoară opt centimetri.

Probleme mari pentru turisti
Balea Lac

Atenționarea specialiștilor

Specialiștii Centrului Meteorologic Regional Transivalnia-Sud din Sibiu avertizează că stratul de zăpadă proaspătă, depus în urma ninsorilor abundente din ultimele zile, este instabil și poate aluneca foarte ușor peste cel vechi, mai ales în zonele înclinate și unde s-au format plăci de vânt.

În luna mai a acestui an, stratul de zăpadă în Munții Făgăraș a fost de peste șase metri.

„Linia potecilor din creasta masivelor care depăşesc altitudinea de 1.800 de metri nu este vizibilă din cauza zăpezii, punând probleme de orientare şi de siguranţă. În plus, stratul de zăpadă umed are un substrat îngheţat, cam la 20-30 de centimetri, ceea ce îl face foarte instabil. În zona vârfului Moldoveanu sunt încă prezente cornişe mari orientate spre est, care se înmoaie în timpul zilei, existând pericolul de rupere sub greutatea alpiniştilor.”, a precizat atunci şeful Salvamont Argeş, pentru Mediafax.

Ce trebuie să faci dacă întâmpini probleme la munte

Turiştii aflaţi în dificultate sunt sfătuiți să sune la Dispeceratul Naţional Salvamont, folosind sintagma „0salvamont”, prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei. Un dispecer va redirecţiona apelul românilor către formaţia Salvamont pe raza căreia se află situaţia în cauză. Totodată, la acest număr pot fi cerute şi informaţii privitoare la starea traseelor turistice. Pentru situaţii de urgenţă, apelează numărul unic 112.

Urmăriți Impact.ro și pe