Cât mai sunt necesare anvelopele de iarnă în România? Precizările făcute de RAR pentru șoferi

Stan Filon 09.03.2022, 16:03
Cât mai sunt necesare anvelopele de iarnă în România? Precizările făcute de RAR pentru șoferi

Mulți români se întreabă cât timp mai sunt necesare anvelopele de iarnă în România, ținând cont de faptul că a venit primăvara. Ei bine, acești șoferi trebuie să știe exact în ce condiții trebuie să aibă mașinile echipate cu cauciucuri de iarnă, pentru a evita o amendă serioasă din partea polițiștilor de la Rutieră. Ce spune Codul Rutier, mai exact, despre această problemă, vedeți în rândurile de mai jos.

Iată cât mai sunt necesare anvelopele de iarnă în România

Primăvara a venit, iar unii dintre șoferii din România sunt nedumeriți. Trebuie sau nu să mai aibă mașinile echipate cu cauciucuri de iarnă? Răspunsul la această întrebare stă scris negru pe alb în Codul Rutier, care precizează exact când trebuie să avem mașinile echipate cu anvelope de iarnă. Trebuie să menționăm faptul că anotimpul nu are nicio legătură cu asta.

Mai exact, legislația din România prevede că este obligatorie dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă atunci când se circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă. Așadar, legea nu face referire exclusiv la perioada de iarnă. Așadar, deși a venit primăvara în România, după cum am constatat cu toții, ninsorile de-abia au început să cadă prin multe zone din țară, chiar dacă iarna trecută acestea au fost inexistente. Așadar, cauciucurile de iarnă trebuie să fie prezente pe mașină până când vremea se va îndrepta, iar ninsorile vor înceta și nici nu vor mai fi șanse să ningă sau să se formeze polei, ori gheață.

Iata cat mai sunt necesare anvelopele de iarna in Romania
Iata cat mai sunt necesare anvelopele de iarna in Romania

Recomandările RAR

Registrul Auto Român a emis recent un comunicat în care precizează că toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională. RAR mai vine cu o precizare foarte importantă pentru șoferi:

„Vă recomandăm, când reveniți la anvelopele de vară, să cereți personalului din atelierele autorizate să verifice starea și uzura cauciucurilor pe care urmează să le montați, pentru a vă asigura că sunt în condiții optime”, se arată în postarea RAR de pe Facebook.

Meteorologii au emis prognoza meteo pentru luna martie iar șoferii care doreau să-și schimbe zilele acestea cauciucurile de iarnă cu cele de vară au primit astfel o veste proastă. Ninsorile și vremea rece va mai continua să îi țină în șah pe români, pentru o perioadă. De-abia după data de 20 martie se pare că vremea va începe să se încălzească, după cum au precizat meteorologii ANM.

Urmăriți Impact.ro și pe