Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa ceva

Stan Filon 28.09.2021, 15:59
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa ceva

Carpați a fost una dintre cele mai apreciate mărci de țigări din România, mai ales după ce celelalte branduri au dispărut cu desăvârșire, interzise de comuniști. Acestea au devenit populare de nevoie, iar românii se mulțumeau și cu aceste țigări fără filtru, ducându-și pasiunea mai departe.

Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați

Țigările Carpați au fost produse în mai multe zone din țară, dar două fabrici sunt emblematice pentru acest brand. Fabrica din Sfântu Gheorghe și cea din Târgu Jiu. O țigaretă măsura 70 de milimetri şi veneau ambalate în pachete din hârtie fină.

Românii apreciau mai mult țigările făcute în fabrica din Sfântu Gheorghe, fiind cumva de mai bună calitate.  Producţia s-a extins în mod susbstanţial după anii ’50, atunci când Carpaţi au început să se producă şi la fabricile din Timişoara, Râmnicu Sărat, Iaşi şi Bucureşti.

Cat mai costa azi un pachet de tigari Carpati
Cat mai costa azi un pachet de tigari Carpati

Prima fabrică de Carpați, ajunsă un maldăr de cărămizi

Prima dată au fost fabricate în Sfântu Gheorghe. Istoria Fabricii de Țigarete datează din 18 noiembrie 1897, când funcționa la vremea respectivă în clădirea actualei primării din Sfântu Gheorghe. Acum clădirea a fost înscrisă în rândul monumentelor istorice ca ”Monument al Tehnicii”. Fabrica a produs mărcile de țigări Carpați, Snagov, Naționale și Mărășești.

Fabrica și-a suspendat activitatea pe durata celui, iar localnicii spun că aceasta a fabricat gloanțe pentru front.
În anul 1970, Fabrica de Țigarete de la Sfântu Gheorghe realiza peste 4.729 de tone de țigarete, cu un număr de angajaţi de 355. În 2004 a fost privatizată, iar datoriile au fost aparent șterse. Hățișul legislativ a făcut însă ca datoriile să rămână, iar în 2010 aceasta a dat  faliment.

Fumul comunismului

Cea de-a doua fabrica unde se produceau Carpați și-a deschis porțile în 1940, cu peste 700 de angajați care fabricau mărcile “Carpaţi”, “Mărăşeşti” sau “Snagov”. Cererea era mare, așa că în anii 90, numărul angajaților ajunsese la 1200. Și aceasta a dat însă faliment, iar din colosul economic nu a mai rămas nimic.

Vestea bună este că nostalgicii care vor să-și mai înece amarul cu o țigară Carpați încă o mai pot face, cu ajutorul colecționarilor. Trebuie să vă avertizăm însă că un pachet de Carpați se vinde mult mai scump decât orice alt pachet de țigări aflat acum la modă. Azi, țigări Carpați mai pot fi cumpărate doar pe internet, de la colecționari, iar pentru un pachet se poate plăti chiar și 100 de lei. Amintirile comunismului sunt garantate!

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...