Cât este pensia de urmaș în 2020 și cine o poate primi

Daria Petrescu 05.06.2020, 09:45
Cât este pensia de urmaș în 2020 și cine o poate primi

Începând cu 1 ianuarie 2020 cuantumul pensiei de urmaş s-a majorat cu 25% în cazul copiilor până la vârsta de 18 ani.  Dacă aceștia îşi continuă studiile în instituţii de învăţământ de zi.  până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 23 ani. Astfel, de la începutul acestui an pensia respectivă se stabilește în mărime de 75% pentru fiecare urmaş. Însă, nu mai puţin decât cuantumul alocaţiei sociale pentru pierderea întreţinătorului.

Cât este pensia de urmaș și cine o primește

Până la 01.01.2020 pensia de urmaş  s-a acordat în mărime de 50% pentru fiecare urmaş, din pensia decedatului.

Pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii.

Copiii au dreptul la pensie de urmaș:

-până la vârsta de 16 ani;

-dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;

-pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute la lit. a) sau b).

Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții. Aces lucru la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.

În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează. Va primi cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Cum primește soțul pensia de urmaș

Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă. Asta, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an.

Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei. Acest lucru în cazul în care decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. De asemenea,  dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% . Din câștigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5)

Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă
Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă

Soțul supraviețuitor care nu îndeplinește condițiile prevăzute la art. 85 și la art. 86 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de 6 luni de la data decesului. Dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie. Dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.

Pensia de urmaș se stabilește, după caz, din:

pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, susținătorul decedat;

-de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor

-Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de susținător. Acest lucru, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel:

-50% – pentru un singur urmaș, potrivit lege5.ro

-75% – pentru 2 urmași; Jurisprudență

-100% – pentru 3 sau mai mulți urmași.

Urmăriți Impact.ro și pe